Het staartbeen dient nu als aanhechtingspunt voor skeletspieren, als de musculus gluteus maximus, de voornaamste spier in de billen, en tot op zekere hoogte ook om schokken op te vangen, wanneer iemand gaat zitten.
Nog een functie!
Het op zijn plaats houden van de anus en het helpen bij de ontlasting. "Daarom is het staartbeentje er dus nog. En heel soms worden er baby's geboren die wel nog een staartje hebben van 10 à 15 centimeter, maar dat wordt snel afgezet, zonder verdere complicaties."
1. de stuit is het botje dat aan je heiligbeen hangt. Tussen dat heiligbeen en het stuitje zit een gewrichtje. En aan het staartbeentje zit een deel van je bekkenbodem vast. Dat betekent dat als je je bekkenbodemspieren stevig aanspant je staartbeentje naar voren trekt.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
Een verkeerde zithouding kan zorgen voor overbelasting van het stuitje. Het botvlies kan gaan ontsteken. Dit kan er toe leiden dan het stuitje iets verschoven is.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Symptomen bij scheefstand staartbeen
Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje. Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Coccygodynie wordt meestal veroorzaakt door een val, vaak in zittende houding. Daarnaast kan herhaaldelijke druk op het os coccygis, bijvoorbeeld door een verkeerde zithouding of bij bepaalde sporten zoals fietsen en motorsport, aanleiding geven tot deze pijnlijke aandoening.
Het heiligbeen vormt een gewricht met het darmbeen. Dit gewricht is genoemd naar de Latijnse benamingen van beide botten, os sacrum en os ilium, en heet het SI-gewricht, sacro-iliacaal gewricht.
Dit kan bijvoorbeeld een bottumor in een ruggenwervel zijn, deze drukt op het ruggenmerg en de zenuwen waardoor er irritatie ontstaat. Deze irritatie geeft pijnklachten in (meestal) de onderrug die kunnen uitstralen naar de benen. Infectie – een infectie in de rug kan ontstaan na een ziekte, verwonding of operatie.
Behandeling van een gebroken stuitje
Als de breuk niet of onvoldoende geneest, of in het geval van complicaties, kan er worden overwogen om een operatie uit te voeren. Een van de behandelmogelijkheden is dan het verwijderen van het staartbeen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de resultaten van deze operatie.
Wat is het? Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
Wat kunt u zelf doen bij stuitpijn? U kunt een speciaal kussen aanschaffen waarbij tijdens het zitten geen druk op de stuit staat. Tevens is het belangrijk u te laten adviseren over uw zithouding door een fysiotherapeut of (ortho)manueel therapeut.
“Een heel harde dreun zou dus voor blindheid kunnen zorgen, maar dat is niet specifiek bij een val op het stuitje”, aldus Jalink. In het stuitje zelf zitten geen grote of belangrijke zenuwen, alleen eromheen. “Je kan 'm wel breken”, vertelt hij.
Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
De stuitjeszadels zijn de oplossing! Voor klachten aan de stuit is eigenlijk niets beter als een fietszadel dat compleet open is van de achterkant. Dit is de enige manier om het stuitje 100% te ontlasten en hier druk en pijn te voorkomen.
Als je stuit namelijk scheef staat, brengen we deze weer terug in de natuurlijke positie. Het spanningsgevoel rondom je stuit neemt dan vrijwel direct af. Het is een zeer effectieve en pijnloze methode (NIMOC) met vaak direct resultaat. De NIMOC opgeleide bekkentherapeut helpt je bij deze klachten.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Sacro-iliacale gewrichtspijn is een vorm van lage rugpijn, afgekort SI-pijn. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Oorzaken van SI-pijn kunnen vanuit het gewricht zelf komen of van het weefsel rondom het gewricht. Vaak is geen oorzaak te vinden.
Meer dan 90% van de mensen met rugpijn ondervindt een pijnstillende werking van warmte. Logisch, want warmte verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.