In de betekenis 'trots op wat men bezit of heeft bereikt' is fier standaardtaal in België. Trots is in die betekenis standaardtaal in het hele taalgebied. De Belgen zijn fier / trots op hun bier.
Het woord trots kan zowel positief als negatief zijn. Jij kunt voor jezelf bekijken of jij trots bent op jezelf, op je kinderen, enz. Je mag ook best trots zijn op jezelf als je door hard te werken een en ander hebt bereikt.
Laten we beginnen met de positieve uitleg, trots op iemand zijn. Dat ben je bijvoorbeeld als iemand iets heeft bereikt. Daarmee geef je aan dat deze persoon iets goeds of moois heeft gedaan. Natuurlijk kun je ook trots op jezelf zijn, omdat je blij bent met wat je hebt bereikt.
Het gewone woord is nee.
Neen komt vooral in België nog voor.
Hoewel het West-Vlaamse dialect niet overal in de provincie helemaal hetzelfde is, gelden er een aantal basisregels die in de meeste West-Vlaamse steden en gemeenten van toepassing zijn: De -ch en -g worden consequent als -h uitgesproken. Dus: muggengeheugen = muhhenheheuhen. De beginletter -h wordt nooit uitgesproken.
Een keppe is dan `iemand die samenhokt, bijzit, geliefde'. (Vl. -België, inz. West-Vlaanderen) Iemand die men lief heeft; voor wie men voorkeur heeft; lieveling.
Het is een positieve en liefkozende omschrijving voor een “brokje energie”, een “spring-in 't veld”, een kind waarbij je ogen op je rug moet hebben, een lieve vrouwelijke rakker.
LIEFJE lieverd/ lieveke/lieveling/lieveke. SCHAT(je) schatsie/schattie/schatteke/bijou/juweelke. POEP(ie) poepeke. KEPPE kippetje/keppekeutel.
Een klet is een irritante kerel.
Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?)
Deze traditionele streekproducten vind je in de provincie West-Vlaanderen. Laat je ook inspireren door de recepten met West-Vlaamse streekproducten zoals glazuurspeculaas, bloeling, smout en kaantjes of hoeveboter en karnemelk.
Reacties. Een stopwoordje, vermoedelijk hetzelfde als wat in het Nederlands vaak met 'hè', 'toch', 'dus' of 'of zo' gedaan wordt. Ze hebben geen grammaticale functie, en voegen niets toe aan de betekenis van het gesprokene.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het Vlaams woordenboek » mammie.
Een school waarvan de meerderheid van de leerlingen van allochtone afkomst is. In Vlaanderen noemt men dit ook wel concentratiescholen.
Inderdaad, vogelen betekent in België “geslachtsgemeenschap hebben”.
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.
Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)
Het Vlaams woordenboek » merci.