Het is beter om spijkerbroeken niet in de droger te doen, omdat dit de stof kan doen krimpen en slijten. Als je dit echter toch wilt doen, gebruik dan een lage tot gemiddelde droogstand om de hitte te beperken.
Te vaak je jeans wassen en daarna in de wasdroger stoppen zorgt ervoor dat de kleur van de jeans gaat vervagen. En het heeft een negatief effect op je pasvorm. In plaats van je spijkerbroek te gaan wassen en hem daarna in de droogtrommel te stoppen. Kun je de jeans ook een nachtje in de vriezer leggen.
Dit natuurproduct krimpt makkelijk, zeker tijdens de eerste wasbeurt. Wanneer je je jeans voor de eerste keer wast, kan deze tot wel 20 procent krimpen. Het kan behoorlijk vervelend zijn als de jeans tijdens het passen in de winkel perfect zat en na het wassen ineens een stuk kleiner is geworden.
Wasvoorschriften om een spijkerbroek te laten krimpen
Voordat je je spijkerbroek gaat wassen check je even de wasvoorschriften van je geliefde spijkerbroek. En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen.
Stap 1: Doe je jeans in de wasmachine en zet de centrifugestand op het hoogst. Was je spijkerbroek op 90 graden. Voeg zoals gewoonlijk ook wasmiddel toe aan je was. Door de hitte van het water en het centrifugeren op een hoge stand zullen de stofvezels van je spijkerbroek krimpen.
Laat je jeans weken in een sopje van heet water en wasmiddel.Hierna laat je de broek drogen aan de waslijn. Op deze manier is de stof weer iets stugger, waardoor de broek steviger om je lichaam valt. Dit is overigens ook dé manier om je gekrompen jeans in vorm te houden.
Spijkerbroeken kunnen na het wassen kleiner worden als ze zijn blootgesteld aan overmatige hitte. Wastemperaturen vanaf 60 graden en de hitte in de droger zorgen ervoor dat vooral jeans met een hoog katoengehalte gaan krimpen. Hierdoor wordt de jeans strakker, maar ook korter.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%.Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast.
Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts. Stop je katoen in de droger? Dat wordt er normaal gesproken niet beter van. Toch kun je jouw T-shirts en andere kleding erin drogen, met een paar handige tips die we voor je op een rij zetten.
Handdoeken, jeans en beddengoed is relatief dik wasgoed. Kies hiervoor het katoen droogprogramma. Sommige typen droogkasten beschikken over een specifiek droogprogramma voor dit wasgoed, kies in dat geval die. Droog beddengoed op een zo laag mogelijke temperatuur.
Om de jeans zo lang mogelijk te kunnen dragen is het belangrijk dat de broeken worden gewassen op 30 graden en op het fijn-wasprogramma. Dan weet je gelijk dat ze op een lage temperatuur wordt gewassen.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Zonlicht en wind
Het zonlicht zal helpen om vocht te verdampen en de wind zal het droogproces versnellen. Dit is een van de snelste manieren om je spijkerbroek droog te krijgen. Pas wel op met de zon en hang je spijkerbroek zo nodig binnenstebuiten zodat de broek niet kan verkleuren door het zonlicht.
Om je veelgebruikte kleding goed te verzorgen en energie te besparen, kies je voor droogtegraad 'kastdroog'. Zo zit er nog een heel klein beetje vocht in de vezels van je kleding, waardoor ze minder snel slijten. Kies wanneer mogelijk voor een lage temperatuur. Zo voorkom je dat je favoriete kleding krimpt.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel.
Kies voor koud water in plaats van warm water als je kledingstukken wast die gevoelig zijn voor krimpen. Koud water zorgt er minder snel voor dat vezels krimpen. Gebruik het zachte programma van de wasmachine en verlaag het centrifugetoerental om wrijving en stress op de vezels te verminderen.
Giet een liter lauw water in een kom.Voeg een glas wasverzachter toe.Dompel de gekrompen kleding er in en laat het 24 uur weken.Spoel vervolgens je kledingstuk onder stromend koud water.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Vul een emmer of gootsteen met lauw water.Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe.Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt.
Laat je jouw jeans na het wassen op een koude plek drogen, zoals de zolder, dan kan het tijdens de koude maanden lang duren voordat de stof droogt. Je kunt het vergelijken met een vochtige handdoek die niet goed droogt, die gaat ook muf ruiken. Dat gebeurt ook met je spijkerbroek als je 'm gaat dragen.