Tijdens pakweg de eerste drie maanden waarin je borstvoeding geeft, zullen je borsten vóór een voeding waarschijnlijk nog steeds nogal vol aanvoelen. Naarmate je baby groeit, kun je merken dat ze niet meer zo vol aanvoelen, maar dat betekent niet dat je minder melk aanmaakt.
Hoe voelen door stuwing gezwollen borsten aan? Stuwing kan voorkomen in één borst of beide borsten. Het kan kloppingen en zwellingen veroorzaken, die zich soms tot aan je oksel uitbreiden, en je borsten kunnen er nogal warm of bobbelig door aanvoelen.
Pijnlijke stuwing
De borsten zijn warm, kloppend en pijnlijk gezwollen, soms tot in de oksel. De huid van de borst is strak gespannen en glanzend. Soms heeft de moeder verhoging. Verwarring met een infectie of borstontsteking komt voor.
Crèmes om je borsten weer te verstevigen bestaan helaas niet. Wel kun je de stevigheid in je borsten na de zwangerschap enigszins terugkrijgen met borstspieroefeningen.
Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Pijn is een signaal dat je serieus moet nemen. Door de pijn kan de melkstroom verminderen, kan de borst minder goed worden geleegd, heb je meer kans op een borstontsteking en kan je baby te weinig melk binnen krijgen. Het is normaal dat borstvoeden in het begin gevoelig is.
Je kunt een melkblaar herkennen als een vliesje op de tepel. Een melkblaar kan wit van kleur zijn, en met vocht of melk gevuld zijn.
Ze zien eruit als streepjes of putjes met wat bloed of een korstje. In deze folder leest u wat u kunt doen om pijnlijke tepels te voorkomen en te genezen. Meestal is goed aanleggen voldoende om pijnlijke tepels te genezen. In de folder 'Borstvoeding' kunt u lezen op welke manieren u uw baby kunt aanleggen.
Bovendien verliest een deel van het klierweefsel in je borsten zijn functie eens je stopt met borstvoeding en wordt het omgezet in vetweefsel. Vet is minder volumineus dan klieren, wat dus ook een kleinere boezem met zich meebrengt.
Oorzaken van hangende borsten
Belangrijke oorzaken hiervan zijn ouderdom, gewichtsschommelingen en zwangerschap. Ouder worden kenmerkt zich door een afname in de hoeveelheid collageen en elastine, waardoor de huid slapper wordt.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Probeer achterover leunend borstvoeding te geven.
Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft. Hij kan het tempo bepalen en zijn hoofd optillen als je stroom te snel voor hem is.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Onder de gladde huid van uw borsten voelt het bobbelig. De bobbeltjes die u voelt zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel.
Tekenen van een verstopt melkkanaal
Een verstopt melkkanaal veroorzaakt vaak een gevoelige knobbel ter grootte van een erwt of groter, maar er kan soms ook een kleine, witte blaar op de tepel ontstaan.
Hoe veranderen je borsten nadat je bent gestopt met borstvoeding geven? Wanneer je uiteindelijk stopt met je baby borstvoeding te geven – of dat nu na drie weken, drie maanden of drie jaar is – worden de borstveranderingen die met lactatie samenhingen ongedaan gemaakt.
Laten doen tegen hangende borsten
Dan kun je een specialist aan het werk zetten. Een borstlift verhelpt slappe en hangende borsten. Bij deze behandeling wordt overtollige huid verwijderd en wordt de tepel hoger op de borst geplaatst. Er zijn verschillende methodes om dit te laten doen.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Als je tepelkloven hebt, dan hoeft dat geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. Je kunt echter wel tijdelijk je melk afkolven en de gekolfde melk aan je kindje geven in plaats van dat je directe borstvoeding geeft. Zo geef je je tepels de kans om even bij te komen.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.