Bij intermittent fasting (IF) of 'periodiek vasten' gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten (vb. 16-24 uur) af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten.
Intermittent fasting (ook wel intermittent vasten genoemd) is vasten met regelmatige tussenpozen. Je stelt voor jezelf bepaalde tijden op een dag in waarbinnen je wel en niet eet. Tijdens de vastenperiode eet je niet, maar mag je wel water, koffie en thee (zonder melk of suiker) drinken.
Hoe lang kun je intermittent fasting volgen? Wij raden aan om maximaal 3 weken te vasten. Zo kun je snel 6 kilo afvallen en hou je het ook het beste vol op lange termijn.
Het wordt het 16:8 dieet genoemd. Een dieet waarbij je 16 vast en 8 uur 'feest'. De enige beperking is dat je alleen eet tussen 10:00 en 18:00. Daarvoor en -na mag je alleen water drinken of andere dranken zonder calorieën.
Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies. Met een gezond eetpatroon in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken).
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Bij het 16/8-schema duurt je window of eating maar 8 uur. Dus binnen die 8 uur kun je gewoon eten. De overige 16 uur eet je niets. Langer dan 16 uur kan ook.
Het bekendste intermittent fasting schema is zonder twijfel 16/8. Dit is het schema dat ook het best past in een dagelijks ritme. Het is ook een relatief sociaal schema te noemen want je kunt aan de meeste dingen gewoon meedoen. Het houdt in dat je 16 uur achtereen gaat vasten en daarna 8 uur hebt om te eten.
Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten.
Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet.
Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.
Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten: dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker). Er bestaan enkele varianten van intermittent fasting. Dit zijn de 3 populairste: De populairste variant is het 16/8-schema: makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine.
Veertien uur per dag vasten is prima. Het is vooral belangrijk om rond zes uur 's avonds te eten en daarna niet meer. Eet vooral niks 's nachts en probeer ook 's morgens een beetje later te ontbijten. Een bepaalde tijd per dag niet eten geeft je darmen (en lichaam) de ruimte om te herstellen.
het positieve effect van vasten op je stofwisseling
Pas als we ruim 16 tot 18 uur niets eten schakelt ons lichaam over op het verbranden van vet. Dat wil zeggen dat wanneer je na acht uur 's avonds niets meer eet je vetverbranding pas de volgende dag rond lunchtijd begint.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken.
Je mag enkel koffie, (matcha) thee of water drinken. Maar zonder suiker of melk bij. De 8 uur dat je dan wel eet mag je werkelijk alles eten, zonder echter te overdrijven met de inname van calorieën.
Het OMAD dieet staat voor One Meal a Day (één maaltijd per dag), ook wel bekend als een extreme vorm van intermittent fasting. Met het OMAD dieet eet je slechts één uur per dag een maaltijd en doe je de overige 23 uur van de dag aan vasten.
Door vasten naar vetverbranding
Wil je dat je lichaam echt op vetverbranding over gaat waardoor je lever het inwendige buikvet als energie brandstof gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat alle suikers uit de lever verbrand zijn. Dit kun je door 16 uur niets te eten.
Als je een maaltijd overslaat, ontneem je je lichaam zijn brandstof. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel daalt en je lichaam een tekort aan energie ervaart. Glucose (suiker) is iets dat al onze organen nodig hebben om normaal te kunnen functioneren en het is erg belangrijk voor een optimale hersenactiviteit.
5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten). Dit betekent dat je na ca. 19:00 /20:00 niet meer eet, en pas om 12:00/13:00 's middags eet.
Oftewel: is 's avonds eten echt zo slecht? Vroeg of laat krijgt iedereen het te horen: "na acht uur 's avonds moet je niets meer eten; want dat wordt direct omgezet in vet". Je lichaam zou 's avonds in de spaarstand gaan, waardoor je voedsel niet meer verbrandt.