Voor het besturen van een N2 Zware bedrijfsauto heeft u een rijbewijs C of C1 nodig. Een andere variant welke wij regelmatig hebben is de Ram 2500 Powerwagon.
We lessen in een sterke Dodge Ram waardoor je veel overzicht hebt en bijna niet het idee hebt dat er een zware aanhanger achter hangt. Dit is de beste en stoerste combinatie om je voor te bereiden op het examen en is met alle hulpmiddelen voorzien. Je moet hiervoor wel in het bezit zijn van rijbewijs B.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Het C1-rijbewijs is een nieuwe categorie en bedoeld voor lichte vrachtwagens en campers (tussen 3.500 kg en 7.500 kg). Met een rijbewijs C1 mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw vrachtwagen koppelen.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Met een rijbewijs BE mag u:
een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen. Netto-maximumvermogen van maximaal 15 kW.
Voor bus en autocar is dat een rijbewijs in de categorie D. U moet slagen voor een theorie-examen, ondergaat een medisch onderzoek en moet vervolgens slagen voor een praktijkexamen. Professionele bestuurders hebben ook een bewijs van vakbekwaamheid nodig.
Heeft u een rijbewijs met code 78? Dan mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u het praktijkexamen heeft gedaan met een auto of motor met automatisch schakelsysteem.
Wat kost het praktijkexamen auto met aanhangwagen? In 2022 kost dit examen bij het CBR € 122,50. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.
Met rijbewijs BE (aanhanger rijbewijs) mag u het maximale trekgewicht dat uw autofabrikant heeft opgegeven trekken, mits dit niet meer dan 3500 kg is. Deze regel is op 19 januari 2013 ingesteld.
C1-rijbewijs
voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
Wettelijk minimum: 8 uur rijles: 896,00 EUR. Examenbegeleiding: 280,00 EUR. Totale kostprijs rijschool (8u + ex): 1176,00 EUR. Aan te raden: 12 uur rijles: 1344,00 EUR.
Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test. Heb je tijdens deze aanvullende test aangetoond dat je voldoende capaciteiten hebt om een auto met een aanhanger te besturen, dan ontvang je het rijbewijs B plus.
Rijden met een bus met aanhanger
Met een rijbewijs D en D1 mag u een aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen. Wilt u met een zwaardere aanhanger rijden? Dan hebt u een DE of D1E-rijbewijs nodig.
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Voor het rijden op een gemotoriseerde driewieler heeft u ook een rijbewijs A nodig. Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig.
Het Vrachtauto rijbewijs C is maximaal 5 jaar geldig. Om uw C-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen. Als u uw code 95 wilt verlengen, moet u nascholingscursussen volgen.