Bent u op 1 januari gebruiker of huurder van een onroerende zaak die geen woning is, dan betaalt u het gebruikersdeel onroerendezaakbelasting. Het is dus mogelijk dat u twee aanslagen onroerendezaakbelasting betaalt, namelijk als eigenaar en als gebruiker van een niet-woning.
Heeft u of gebruikt u een (bedrijfs)gebouw of een stuk grond? Dan betaalt u elk jaar onroerendezaakbelasting (ozb) aan de gemeente. De eigenaar en de gebruiker betalen allebei ozb.
Van een niet-woning: de persoon die op 1 januari van het belastingjaar eigenaar én/of gebruiker was. U betaalt gebruikersbelasting en eigenaren belasting. De eigenaar staat in het Kadaster. Iedereen kan opvragen bij het Kadaster wie de eigenaar was.
Het ozb gebruikersdeel is een belasting die wordt geheven aan niet alleen de eigenaars, maar ook de gebruikers van niet-woningen. Je bent belastingplichtig zodra je iets bezit of huurt dat geen woning is óf geen woondoel heeft. Vanzelfsprekend voldoet een bedrijfspand aan deze omschrijving.
Wie op 1 januari van het jaar eigenaar of gebruiker is van het bedrijfspand, betaalt de ozb voor het hele jaar. Als u de ozb niet kunt betalen, dan kunt u in de meeste gemeenten een betalingsregeling afspreken of vragen of u de ozb niet hoeft te betalen (kwijtschelding).
Bent u op 1 januari gebruiker of huurder van een onroerende zaak die geen woning is, dan betaalt u het gebruikersdeel onroerendezaakbelasting. Het is dus mogelijk dat u twee aanslagen onroerendezaakbelasting betaalt, namelijk als eigenaar en als gebruiker van een niet-woning.
Gebruik WOZ-waarde voor belastingen
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
In principe betaalt een huurder van een woning geen OZB, omdat de OZB in de vorm van eigenarenbelasting voor de rekening van de verhuurder is. Het kan echter zo zijn dat de verhuurder indirect de OZB doorberekent in de huurprijs.
De aanslag OZB wordt berekend naar het door de gemeenteraad vastgestelde promillage van de WOZ-waarde. De gemeente bepaalt jaarlijks een nieuwe WOZ-waarde van de woning of niet-woning. De waarde van een woning wordt met modelmatige berekeningen bepaald.
Waarom heffen gemeenten onroerendezaakbelastingen (OZB)?
Gemeenten heffen al sinds lange tijd belastingen op onroerende zaken. Dit wordt gedaan om een deel van de taken van gemeenten te betalen. De OZB is de grootste 'eigen' inkomstenbron van gemeenten. Iedere gemeente in Nederland heft OZB.
Heeft u een (vakantie)huis of appartement in Nederland? Dan betaalt u jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Uw gemeente bepaalt het tarief. Huurders betalen geen OZB.
Huurders van woningen betalen geen onroerendezaakbelasting maar krijgen huurverlaging. Als u huurder van een woning bent, heeft u niets te maken met de onroerendezaakbelasting. Wel heeft u nog steeds voordeel bij het verlagen van de WOZ-waarde, omdat uw maximale huurprijs dan moet worden verlaagd.
Als eigenaar geldt niet alleen iemand die het volledige eigendom heeft, maar bijvoorbeeld ook een erfpachter of vruchtgebruiker. Ook dan moet u belasting betalen.
De WOZ-waarde bepaalt samen met het tarief de hoogte van uw OZB-belastingaanslag. Bijvoorbeeld een woning heeft een WOZ-waarde van € 250.000. Het door de gemeenteraad vastgestelde tarief is 0,15%. De aanslag OZB is dan € 375.
Het recht op aftrek van voor belasting bij onroerende zaken is namelijk afhankelijk van de bestemming die aan de zaak wordt gegeven en van hoe de zaak daadwerkelijk wordt gebruikt.
De aanslag onroerende zaakbelasting valt weer in de bus. De erfpachter betaalt deze belasting als ware hij volledig eigenaar.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Heeft grond waarop geen gebouw staat of waarop nog gebouwd wordt ook een WOZ-waarde? Ja. Ook grond waarop nog gebouwd kan worden, zoals braakliggende grond of een bouwterrein heeft een WOZ-waarde.
Hoe weet ik wat de WOZ-waarde van mijn huis of andere onroerende zaak is? Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning en andere woningen opvragen. De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat ook op de WOZ-beschikking. Deze kunt u opvragen via MijnOverheid.nl of uw gemeente.
Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen. Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing. Maar niet in alle gemeenten evenveel.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Gebruik onroerende zaken
Dat huis is een onroerende zaak. Je kunt ervoor kiezen om een huis te kopen, maar je kunt ook een huis huren. Het huis is in dat geval van iemand anders en die verhuurt het voor een vast bedrag door aan jou.
Als je in een koophuis woont, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag optellen bij je belastbare inkomen: het eigenwoningforfait. Dit bedrag is bij de aangifte over 2021 (die je in 2022 indient) in veruit de meeste gevallen 0,50% van de WOZ-waarde van je woning.
Voor u betekent dit dat u verantwoordelijk bent voor het voldoen van de hele aanslag. Als u huisgenoten heeft, is het uiteraard redelijk dat zij als medegebruiker(s) op hetzelfde adres meebetalen aan de aanslagen.