Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
De verpakkingen zijn zo ontworpen dat de koffie zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, met zo min mogelijk zuurstof en buiten de geur van ander etenswaar.
Houdbaarheid vacuümverpakte koffie
Hierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de koffie kan komen. Gebrande koffie zal pas gevoelig zijn voor zuurstof en daardoor in smaak verminderen zodra het geen gassen meer loslaat. Ons advies is onze luchtdichtverpakte koffie maximaal 6 maanden te bewaren.
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Wanneer we eten op de juiste manier bewaren, blijft het langer goed. Op sommige producten staat 'na openen koel en droog bewaren' dan is de beste plek de voorraadkast. Maar naast dat de producten koel en droog moeten staan, kan het vermijden van lucht ervoor zorgen dat ze nog langer houdbaar blijven.
Oploskoffie
De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand. De beste manier om het te bewaren is in een koffiebus. Koffiebonen kun je een stuk minder lang bewaren.
Je hebt allerlei dure oplossingen voor het bewaren van koffiecups (in dit geval Nespresso). Maar dit is de goedkoopste en beste oplossing! Ga naar de bouwmarkt en haal kabelstrips / montageprofielen. Bevestig deze met dubbelzijdig tape op het keukenkastje, en voila!!!
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Goed afsluiten om de koffie zo lang mogelijk warm en vers te bewaren. Hoe lang de koffie warm blijft, hangt af van de kwaliteit van de thermoskan. Je mag minimaal 2 uur rekenen. Het is echter onmogelijk om de koffiesmaak vast te houden.
Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur. Om aroma en smaak zo goed mogelijk te bewaren wordt koffie na het branden snel en goed verpakt. Koffie blijft het lekkerst als je het pak na opening bewaart in een goedsluitende en dus luchtdichte bus.
De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.
Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie. De smaak is namelijk intenser. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze zijn immers net gemalen.
Zoals we eerder in dit artikel zeiden, de versheid van koffie neemt na twee weken af. Daarna is het nog niet bedorven, alleen de smaak gaat vanaf dat moment beetje bij beetje verloren. Je kunt vervallen koffie dus nog wel een geruime tijd blijven drinken.
Koffie bewaren in de vriezer of koelkast
Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Welk doel heeft vacuüm verpakken? Door de lucht weg te nemen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Een ander bijkomend voordeel van vacuüm verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Er treed namelijk vriesbrand op wanneer er vocht uit het voedsel komt wat dan bevriest.
Bewaar de lege capsules in de recyclezak.
Breng de volle recyclezak naar een Nespresso boutique, een verkooppunt of aan de bezorger (mits je bij Nespresso bestelt).
Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
Cafeïne heeft invloed op je nieren. Door een kopje koffie te drinken ga je meer urine produceren, want de filters van je nieren komen onder meer druk te staan. Maar geen nood, want je droogt zeker niet uit van koffie. Koffie zorgt er bovendien voor dat je darmen en maag actiever worden.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.