De voorbewerkte schnitzels leg je zolang op een schaal. Als je dat met alle schitzels hebt gedaan controleer je of het frituurvet inmiddels goed op temperatuur is gekomen (150-180 graden). Je doet nu twee schnitzels in de frituur.Ze zijn na een paar minuten klaar: namelijk als ze beginnen te drijven.
Schnitzels moet je niet bakken maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
De échte, originele Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name. Dat noemen ze officieel 'Schnitzel Wiener Art', maar vaak staat 'ie ook gewoon op de menukaart als Wienerschnitzel.
Als je vis graag gepaneerd eet maar wil geen bloem of paneermeel gebruiken, probeer dit dan maar eens. Klop in een diep bord een ei los met een vork. In een ander bord strooi je wat geroosterd sesamzaad. Breng het eimengsel op smaak met grofgemalen peper, wat zout, eventueel wat gedroogde dille topjes, snufje Kurkuma.
Verwarm je airfryer eventueel voor op 180 graden. Spray de schnitzels in met wat olie en bak ze 10 minuten op 180 graden. Heel dunnen schnitzels zijn waarschijnlijk eerder klaar, na een minuut of 8. De paneerlaag wordt lekker krokant, het vlees van de schnitzel wordt mals en blijft toch sappig.
Er zitten 204 kilocalorieën in 1 stuk (130 gram) gepaneerde kipschnitzel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gepaneerde kipschnitzel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verhit de olie in een wok op 190 °C. 3 Frituur de stukken kip in porties ca. 15 min. in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
In de pan: net zoals een klassiek gerecht kun je gepaneerd vlees in de pan bakken. Voor een mooie korst zet je de pan op een zacht of matig vuur, naargelang van hoe dik het vlees is. Let erop dat er altijd vetstof in de pan zit. Zo krijg je een gouden korst en vermijd je dat het paneermeel aanbrandt.
Een varkensschnitzel is een dun lapje vlees, dat is platgeslagen. Het is afkomstig van de varkensham of fricandeau. Schnitzels zijn 'met de draad mee' van een stuk fricandeau gesneden, hierdoor trekt het vlees tijdens de bereiding niet krom.
In de frituur
Verhit de olie in de frituurpan tot 170*C/180*C. Laat de kipschnitzels in het frituurmandje in ca. 7/8 min. gaar en goudbruin bakken.
Kan je schnitzel opwarmen? Dan of de schnitzel verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, of eerst bakken voordat je het vlees verpakt in invriest. Bij dit laatste is de bewaartijd langer, en kun je het vlees na ontdooien makkelijk opwarmen in magnetron of airfryer.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Airfryer (200°C): doe de gewenste hoeveelheid krokante kipfiletschnitzel in het mandje (max. twee stuks) en verhit ca. 10 minuten in een voorverwarmde airfryer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de airfryer voor eventuele afwijkingen in bereidingswijze en maximale hoeveelheid.
In een airfryer wordt een kip cordon bleu mooi goudbruin en super luchtig. Pas dan is de cordon bleu klaar, gaar en krokant.
Koekenpan: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en bak de kipsatéschnitzel op een matige temperatuur in ca. 10 minuten aan beide zijden goudgeel. Regelmatig keren.
Eigenlijk kan je bijna alles gebruiken wat een beetje dezelfde structuur als paneermeel heeft, zolang het maar niet te uitgesproken is qua smaak. Dus gemalen haver of zelfs sojavlokken zijn een optie.
Oud brood, meer dan alleen een krokant korstje
Oud brood is ook een perfecte vervanger van paneermeel. Rooster de broodjes in een broodrooster en wrijf ze – net zoals de beschuiten – tegen elkaar.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet. Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).