DE VOORDELEN VAN LICHAAM SCHEREN MANNEN
Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Voor steeds meer mannen wordt het normaal om naast hun gezichtshaar ook het haar op andere lichaamsdelen te verwijderen. Vooral de oksels en de schaamstreek zijn populair, maar liefst 1 op de 5 Nederlanders mannen onthaart die plekken.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar. De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is.
Dat komt door de mannelijke hormonen. Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei.
Niet alleen vrouwen kiezen ervoor om hun lichaamshaar af te scheren. Steeds meer mannen – vooral jonge mannen – geven er ook de voorkeur aan om zich van hun lichaamsbeharing te ontdoen. Niet alleen op de rug, borstkas en benen wordt de tondeuse lustig gebruikt.
Scheren is minder onaangename geuren
Bij langere okselharen is de kans op transpireren groter. Het zweet blijft dan lekker in die lange okselharen van je hangen, waardoor onaangename aroma's op een gegeven onvermijdelijk zijn.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Uit een onderzoek van de Indiana University blijkt dat 95 procent van de mannen en vrouwen kiest voor schaamhaar scheren, waxen of een andere manier van manscaping.
De meeste mannen in Nederland (85%) krijgen hun eerste gezichtsbeharing tussen 12 en 16 jaar en 76% scheert zich voor de eerste keer tussen 14 en 17 jaar.
Je okselhaar groeit ongeveer op dezelfde snelheid als je schaamhaar; gemiddeld 0.27 millimeter per dag. Mensen denken vaak dat ze extreem snelgroeiend okselhaar hebben, maar in de meeste gevallen is dat maar schijn.
Hoe vaak je je moet scheren, hangt van jouw situatie af. Wij raden eens per 2 of 3 dagen aan, niet elke dag. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat.
Scheer met de groeirichting van de haren mee.
Dit geeft minder irritatie en toch vaak een glad eindresultaat. Echter, geeft tegen de haargroei in scheren langer een glad resultaat. De kans op irritatie is wel een stuk groter.
Voor het gladste scheerresultaat scheer je jezelf niet één, maar twee keer. Scheer je gezicht eerst met de groeirichting van de haren mee.Zeep je daarna opnieuw in en scheer nu nog eens tegen de groeirichting in. Doe dit laatste overigens niet bij je snorharen – daar is de huid te smal en gevoelig voor.
Okselhaar vangt zweet op, zodat zweet zich niet over het lichaam verspreidt. Niet het zweet zelf, maar de bacteriën die in contact komen met het zweet veroorzaken de bekende zweetgeur. Deze bacteriën voelen zich helemaal thuis in warme, vochtige omgevingen en nestelen zich in de haren van de oksel.
Bacteriën houden namelijk van warme en vochtige plekjes, dus jouw schaamhaar vinden ze heerlijk. Daarnaast kan zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen.
Sommige mannen hoeven zich maar één keer per maand te scheren. Maar heel weinig mannen hoeven zich meerdere keren per week te scheren (voor hen hebben we een andere aanrader later in dit artikel). De meeste mannen zullen zich uiteindelijk drie tot vier keer per maand scheren voor het beste resultaat.
Uit oude rotsschilderingen blijkt dat men zich al onthaarde. Er wordt uitgegaan dat de mens zo een 100.000 jaar geleden begonnen is met het verwijderen van lichaamsbeharing. In die tijd scheerde men zich met haaientanden en schelpen werden als pincet gebruikt.
Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.
Tenslotte krijgen jongens hun eerste zaadlozing, gemiddeld op 14 jarige leeftijd. Omdat dit meestal 's nachts gebeurt, wordt het ook wel 'natte droom' genoemd.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).