Veel voorkomende planten die het beter doen op een bodem met een hogere PH waarde zijn: Roos, Buxus, Druif, Beukenhaag, Blauwe regen, Hedera (Klimop), Lavendel, Olijfboom, Sering en Taxus.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop.
Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Samengevat. Klimop is een zeer veelzijdige plant en komt in heel wat soorten en maten. Ze stellen weinig eisen aan de bodem maar hebben graag een goed doorlatende humeuze grond. Qua standplaats prefereren ze een plaats met schaduw op de warmste momenten van de dag maar ze kunnen ook in de zon.
Het bemesten van de hederahaag zorgt er ook voor dat de haag beter groeit. En dat is nu juist wat we willen om de haag zo snel mogelijk dicht te krijgen. Bemest je hederahaag 2 keer per jaar met speciale meststof voor klimop, bijvoorbeeld meststof van DCM. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Kalken kan ook prima in het voorjaar
Geen probleem. Doe dit dan aan het einde van de winter (januari of februari) of in het voorjaar alsnog. Kalk strooien kan namelijk het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.
Advies: om er zeker van te zijn dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doen adviseren wij je om tussen het moment van kalken en bemesten 4 weken aan te houden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
Dat hangt af van de pH-waarde van je grond. Die kan worden vastgesteld d.m.v. een bodemtest. Een pH-resultaat van tussen de 5,5 en 6 classificeert als een licht verzuurde bodem, 1 keer per jaar kalk strooien is dan voldoende.
Kalk zorgt ervoor dat de ph waarde van de bodem stabiel blijft. De bodem verzuurt namelijk elk jaar een klein beetje. Met het strooien van kalk voorkom je de verdere verzuring van de bodem. Dat is nodig omdat gras zich prettiger voelt bij een iets hogere PH waarde.
Verzorging van de Klimop
Met deze tips houd je de Klimop gezond en gelukkig: de plant kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de Klimop liever niet in de volle zon en een keer in de week water geven is ruim voldoende. Zo straalt de plant ook wat geluk op jou af.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Water geven
Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en 's winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats.