Konijnen kunnen worden besmet via besmette dieren of besmet voer, maar ook ratten, muizen en insecten kunnen het virus verspreiden. Bij besmet voer moet vooral worden gedacht aan geplukt groenvoer. Raakt een hok besmet dan zal 65-95% van de dieren in enkele dagen sterven.
Muizen brengen vooral parasieten over zoals vachtmijt. Ze gaan in het hooi zitten van het konijn en zo brengen ze de mijt over naar het konijn.
muizen kunnen ziektes over brengen, dus ja het kan schadelijk zijn.. gif zou ik zeker niet neerleggen, de kans is groot dat je konijn dat ook binnen krijgt.. heb je een binnenhok op poten? dan zou je het voer daar in kunnen zetten, wij hebben iig geen last van muizen in het konijnenhok.
Muizen kunnen echt door hele kleine gaatjes (1/2 cm)... dus kleiner gaas zal niet helpen. Een muis eet amper wat (max 5 gr per dag), dus ik denk dat je konijn meer eet dan gedacht of dat je veel meer muizen (of ratten) hebt lopen. Het enige wat helpt is vallen zetten met pindakaas..
Er kan sprake zijn van benauwdheid met koorts (boven de 40 graden), bloedingen en neurologische verschijnselen. Met name bij RHD2 kan er ook sprake zijn van een chronisch verloop met gewichtsverlies, lethargie en icterus. Na één tot twee weken sterven de dieren vaak alsnog.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Vogelgaas met een kleine maaswijdte en een behoorlijke materiaaldikte bieden maximale bescherming tegen muizen, ratten, steenmarters en ander ongedierte. Of je de huisdieren nu binnen of buiten wilt houden, dit volieregaas heeft het kleinste formaat maaswijdte in zijn soort.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Nimfee. Ratten zijn ook gevaarlijk, ze bijten zo een konijn of cavia dood.
Aangezien het sociale dieren zijn, is het niet diervriendelijk om een muis alleen te houden. Kies daarom voor minimaal twee dieren, of bijvoorbeeld een groepje van drie tot vijf muizen. Mannetjes zijn doorgaans onverdraagzamer en vechtlustiger en kunnen meestal niet met andere mannetjes samenleven.
Muizen komen af op voedsel. Je huis wordt een stuk minder aantrekkelijk als je etensresten goed opruimt, voorraden opbergt in afgesloten bussen en potten van glas, metaal of hard plastic. Zuig of veeg de vloer regelmatig, zodat muizen ook daar geen kruimels vinden.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen verjagen met geuren
Je kunt proberen om muizen te verjagen met geuren. Muizen houden niet van pepermunt, lavendel, kruidnagel, kamille, chilipeper en eucalyptus of muntolie. Door het verspreiden van deze geuren rondom de plekken waar de muizen zijn gesignaleerd kan je proberen muizen af te schrikken.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
Muizen komen in je bed terecht als je daar etensresten laat liggen. Misschien hangt er in je slaapkamer wel een televisie en eet je tijdens je relaxte film-op-bed-avond wel een chipszak of chocoladereep bij. Maar dan nog… je moet het wel heel bont maken met de vervuiling in je bed om muizen ernaartoe te lokken.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Huidproblemen bij konijnen worden meestal veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten. Dit veroorzaakt jeukklachten en kan leiden tot wondjes en kale plekken. Parasieten zijn eenvoudig te behandelen. Een andere oorzaak voor huidproblemen is schimmel.