Bij stilstaand of heel traag stromend water zal materiaal dat van hogerop is meegevoerd de bodem bedekken. Fijne slibdeeltjes, klei, dode waterplanten, uitwerpselen van vissen, dode eencellige algen, inwaaiend stof en bladeren stapelen zich op.
Blauw licht wordt het sterkst teruggekaatst in water waarin zeer weinig fijne deeltjes zweven. Blauw zeewater is dan ook arm aan organismen. Troebel water weerkaatst de groene en gele stralen, zodat het water groene tinten krijgt.
Zorg dat er niet te veel vissen in je vijver zitten. Geef je vissen een tijdje minder voedsel. Meet de waterwaarden (kH, gH, pH) en breng deze terug op het juiste niveau. Bestrijd indien nodig de algen met de juiste producten.
Groen water alg wordt ook wel zweefalg genoemd. Zweefalg is een smeuïge alg waardoor het water een groene waas krijgt. Miljoenen eencellige algen zweven door het water waardoor het wordt vertroebeld.
Zet veel zuurstofplanten in de vijver
Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Veel zuurstofplanten plaatsen in de vijver zorgt er daarom voor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Er blijft daardoor minder over voor de draadalgen.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Het belangrijkste middel tegen zweefalg is een goede balans in het aquarium. Vermijd intens licht en verkort de verlichtingsduur tot max. 8 uur. Zorg dat planten gaan groeien door het toevoegen van voedingsstoffen en ververs 50% van het aquariumwater.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Verschillende soorten algen
Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans. Deze onbalans heeft vaak te maken met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2, maar ook andere factoren zoals te veel voeren of te veel vissen zijn vaak de boosdoener.
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven. Precies om deze reden is een sloot of een zanderig meer ook vaak geel, groen of bruin.
De kleur in het water ontstaat door het licht van de zon. Licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De kleur van een voorwerp wordt bepaald door het deel van het licht dat door het voorwerp wordt weerkaatst.
Slibdeeltjes blijven circuleren
Langs de Belgische (en ook de Nederlandse) kust kan je vanuit de lucht een hele strook van troebel water waarnemen, die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van slib.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Hoewel je mag zwemmen in groen zwembadwater, is het een beter idee om je zwembad goed schoon te houden en de waterbalans op peil te houden. Je kunt een verstoorde waterbalans en algengroei voorkomen met behulp van goed zwembadonderhoud.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Wanneer u Anti-alg aan uw zwembadwater toevoegt is het 24 uur lang verboden in het zwembad te baden of zwemmen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Slib is voeding voor waterplanten
En net zoals met je gazon, zorgt ook deze kalk ervoor dat 'mest' (lees: slib) wordt omgezet in voeding. Alleen is de mest in je vijver net iets anders: het slib op de bodem fungeert als voeding voor je planten. De kalk helpt dus mee om het slib om te zetten tot voedsel.
Zorg voor voldoende CO2
Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.