Jasmijn wordt o.a. in China in thee gebruikt. Naast thee, kun je het kruid ook op andere manieren gebruiken in de keuken. Wil je meer weten over jasmijn?
Jasmijn bloemen / Jasmine blossom – Eetbare Bloemetjes
Smaak: Een honing-achtige smaak, met een bloemig karakter en een sterke, heerlijke geur. Gebruik: Jasminum officinalis: De bloesems van alle Jasmijnsoorten geuren heerlijk.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
Jasmijn in de volksgeneeskunde
blaadjes werden ook gebruikt bij loopoor en likdoorns. De wortel wordt gebruikt om ringworm, een besmettelijke huidschimmelziekte mee te bestrijden. Het meest worden de eetbare bloemen gebruikt.
Om te komen tot de combinatie van bloem en thee wordt de vers geplukte jasmijnbloem tijdens het productieproces toegevoegd aan de theebladeren en gezamenlijk gedroogd, waardoor het aroma van de jasmijnbloesem wordt opgenomen en terugkomt in de smaak. Jasmijnthee bevat een zoete, lichte smaak.
Vooral van de gewone jasmijn plant en de Arabische jasmijn soort wordt thee gemaakt. Deze soorten leveren de optimale bloemen en hebben de beste mix voor geur en smaak. Daarbij zorgen de jasmijn bloemen natuurlijk ook voor een mooie vrolijke en kleurrijke presentatie.
Thee mengen met bloemen
Een bekend voorbeeld is jasmijnthee, de jasmijn bloemen worden geplukt en op natte doeken op de thee gelegd. Nadat de thee de geur van de jasmijn bloemen heeft opgenomen worden de jasmijn bloemen gemengd met de groene thee. Dit nadat ze gedroogd en verfijnd zijn.
Drogen. Het drogen van de jasmijn wordt met name gedaan om er vervolgens jasmijnthee van te kunnen zetten.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.
Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie donkergroene bladeren en heerlijk geurende witte stervormige bloemen. De lange ranken kunnen om een boogje worden geleid, maar het heeft ook wel iets om ze de vrijheid te geven en bijvoorbeeld tegen een kast of langs een kozijn te laten groeien.
Is boerenjasmijn giftig? Ja, de boerenjasmijn (Philadelphus) is licht giftig. Met name de wortels zijn giftig, dus pas op bij het (ver)planten.
Gebruik een scherpe snoeischaar om takken af te knippen waar veel bloemen en bladeren aan zitten. Zet de stengels in water, zodat ze vers blijven. Oogst bloemknoppen van de jasmijnplant om thee van te zetten. Wanneer jasmijn in bloei staat in de lente en de zomer, kun je je eigen jasmijnthee maken van de bloemknoppen.
Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, is daarom zeer bruikbaar bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid. Het is werkzaam tegen overmatige stressgevoelens daardoor versterkt het je zelfvertrouwen en is daardoor humeur verhogend.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
Zoals uit dit artikel blijkt, heeft Jasmijnthee vele voordelen voor de gezondheid. Om optimal te genieten van de voordelen drink je 2-3 kopjes thee per dag. Dit mag overigens ook een andere losse groene thee zijn. Vermijd thee in de avond als je gevoelig bent voor cafeïne.
Groene Jasmijnthee kan bijdragen om gewicht te verliezen. Dit heeft te maken door de positieve effecten van groene theebladeren op je lichaam. Zo zorgen ze ervoor dat je metabolisme versnelt. Hierdoor worden voedingstoffen sneller afgebroken wat kan bijdragen om gemakkelijker gewicht te verliezen.
Deze klimplant is gematigd winterhard. Zorg bij vorst dus voor bak- of bodembedekking. Zolang hij 's winters maar droog staat, kan hij een temperatuur van 10 tot 15 graden onder nul met gemak weerstaan.
Door de hoge concentraties van antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschappen, draagt jasmijnthee bij tot een mooiere, gezondere huid. Tot slot verbetert jasmijn thee ook je immuunsysteem. Door dagelijks hooguit 1 of 2 kopjes jasmijn thee te drinken, zou je de gezondheidsvoordelen al moeten voelen.
Als je deze thee vervolgens zet met water van 75 graden en de thee ongeveer 2 tot 3 minuten laat trekken, zet je de lekkerste Jasmijn thee die wij kennen: zoet, vol van smaak zonder enige bittere toon.
Jasmijnthee is een echte Chinese specialiteit. De basis hiervan is een groene thee, waar tijdens het drogen jasmijnbloemen aan worden toegevoegd. Deze bloesems zijn ook in het eindproduct terug te vinden. Dit geeft de thee een intense bloemige smaak én geur.