Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Het smaakt erg goed in visgerechten en door je salade vind ik ook een aanrader. Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Kiemen zijn hartstikke gezond, ze bevatten veel voedingsstoffen. Sterker nog: ze bevatten meer vitamines en mineralen dan 'volwassen' plantjes. Zo zit er in alfalfa vitamine C, K, zink, ijzer, magnesium en foliumzuur (wordt ook wel vitamine B11 genoemd).
Je kunt kiemgroenten het beste in de koelkast bij 4°C bewaren. Check Veggipedia om te kijken hoe lang elk soort kiemgroente houdbaar is. Ga je in de keuken aan de slag met deze decoratieve plantjes? Was ze dan van tevoren goed onder stromend water.
De Kiemtoren bestaat uit een vaste schaal, waarin een bodempje kraantjeswater komt, en twee kiemschalen met luchtgaatjes. In de eerste kiemschaal verdelen we zaden van rucolakers, in de andere schaal zaden van de meer gekende alfalfa.
De groenten met het hoogste sulforafaan gehalte zijn spruitjes, broccoli en boerenkool. Behalve bij kruisbloemigen, zijn er veel meer groenten - en andere AGF - met een mogelijke antikanker werking.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop.
Sulforafaan heeft vele voordelen voor onze gezondheid: het heeft een krachtige antioxidantwerking en kan beschermen tegen kanker, ontstekingen, cardiovasculaire ziekten, veroudering en neurologische achteruitgang (46).
Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Kiemgroente kweken in een glazen pot
Je kunt kiemgroente ontzettend gemakkelijk kweken met deze glazen duo kweekpot. Het werkt als volgt: Strooi ongeveer een eetlepel met zaden in de kiempot. Hierna vul je de kiempot met wat lauw water. Het rooster kan erop gedraaid worden en het water kun je er weer uit laten lopen.
De Kiempot
Deze pot vind je onder andere in de biowinkel. Het kiemsetje bestaat uit een glazen pot en een plastic schroefdeksel met gaatjes erin voor de beluchting en een soort pootje waardoor je het glas omgekeerd diagonaal kunt neerzetten. Maar zelf je eigen kiempot maken is HEEL makkelijk!
Bij 123zaden kunt u ook kiemzaden kopen. De kiemgroenten zaden waar u bijvoorbeeld uit kunt kiezen zijn onder andere Alfalfa kiemzaden, taugé of het meest bekende soort kiemzaad tuinkers. Al onze zaden worden snel bezorgd.
Kan ik kiemen ook invriezen? Voor onze producten geldt dat peulvruchtkiemen zoals taugé en sprouty kunnen worden ingevroren, mits ze vanuit ingevroren toestand direct worden verwerkt in bijvoorbeeld een roerbakschotel. Voor rauwkostkiemen geldt dat ze vanwege hun kwetsbaarheid niet kunnen worden ingevroren.
Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie. Dat kiemen meestal rauw worden gegeten maakt ze extra risicovol: bacteriën en hun eventuele gifstoffen krijg je daardoor direct binnen. Was ze dus altijd goed.
Stap 2: Het kiembakje
Voor het kweken van kiemgroenten heb je niet veel nodig. Een (plat) bakje met wat natte watten of dubbelgevouwen stevig keukenpapier is genoeg. Houd het wel vochtig. Je hebt ook kiemschaaltjes van glas met een rooster voor de zaden.
Radijskiemen zijn een kiemgroente, net als taugé en alfalfa. Deze groenten hebben wat gemeen: de lekker pittige smaak en de hoge voedingswaarde. Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad. Ze hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak als radijsjes.
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras.