Net als bij volwassenen kan depressie ook bij kinderen en adolescenten voorkomen.
Kenmerken die horen bij een depressief kind:
Somber en chagrijnig: heeft geen zin meer om te shoppen of wil niet meer naar feestjes. Zorg niet meer goed voor zichzelf: doucht niet meer en eet slecht waardoor het afvalt. Slaapproblemen: heeft ineens moeite met in slaap vallen en wordt 's nachts regelmatig wakker.
In de leeftijd 18-34 jaar komen depressies het meest voor (2019-2022).
Praat met je kind bij zorgen over depressie
Als je je zorgen maakt over je kind, is het fijn om dat met je kind te bespreken. Vraag hoe het gaat. En vraag wat je kind nodig heeft van jou om zich beter te voelen.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Luister vooral en oordeel niet
Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe hij zich voelt (en het niet voor hem invult).
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in.Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Je slaapt weinig en slecht of je slaapt juist heel erg veel. Je hebt minder of geen seksuele gevoelens. Je hebt last van een droge mond. Je hebt last van onverklaarbare pijn, van druk op de borst, hoofdpijn of rugpijn.
Gedrag bij depressie
Je voelt je bijvoorbeeld energieloos, of bent misschien sneller boos of geïrriteerd. Ook kan het zijn dat je meer moeite hebt met het nemen van besluiten. Deze stoornis kan ook jouw concentratievermogen beïnvloeden en een gevoel van rusteloosheid veroorzaken.
Als je je zorgen maakt of je kind ongelukkig is, moedig hem of haar dan aan om te spreken over waar ze mee bezig zijn. Soms zal een kind het makkelijker vinden om met iemand anders te praten dan een ouder, dus misschien kan je de hulp van een grootouder, leerkracht, oom of tante inschakelen om je kind te helpen.
Sommige kinderen worden onzeker door wat ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld door onveiligheid, ingrijpende gebeurtenissen of veelvuldige negatieve reacties. Kinderen die erg veel last hebben van onzekerheid kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen met een negatief gedachtenpatroon.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Het hangt wel van de situatie af hoe je omgeving reageert. Mensen die vaak huilen, bijvoorbeeld omdat ze in een depressie of burn-out zitten, geven aan dat ze bijna nooit opluchting voelen na een huilbui. Er wordt door hun omgeving dan ook minder troostend op hen gereageerd, omdat het te vaak gebeurt.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
Is deze ziekte erfelijk? Een depressie is een multifactoriële aandoening. Dit betekent dat verschillende dingen er samen voor kunnen zorgen dat iemand de aandoening kan krijgen. Als ouders een depressie hebben (gehad), dan hebben hun kinderen ongeveer 2 tot 3 keer zo veel kans om ook een depressie te krijgen.
Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.
Dysthyme stoornis
De dystyme stoornis is 'milder' dan een depressieve stoornis. Er moet ten minste twee jaar een (lichte) depressieve stemming hebben bestaan en daarnaast moeten twee of meer van de depressieve symptomen (met uitzondering van psychomotorische gejaagdheid of geremdheid) aanwezig zijn geweest.
Een depressie die niet behandeld wordt kan leiden tot moeilijkheden op professioneel vlak, absenteïsme, relatie- en familieproblemen.Er is ook een belangrijk toegenomen risico op zelfdoding. Een zware depressie leidt in 1 op 15 gevallen tot zelfmoord.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte.