De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium. Lees meer over de gezondheidseffecten van zout en hoeveel zout je kunt eten.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam.Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Gezond zout is niet schadelijk
Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn het niet. Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel een beetje mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium.
Naast het vrijmaken van de luchtwegen, kun je ook een gevoel van ontspanning en welzijn verwachten. Het gebruiken van Himalaya zout in het bad is ook ideaal voor de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. Een van de eerste die dit voordeel heeft opgemerkt is Hippocrates.
Verschil in mineralen
Het zout komt helemaal schoon en in kleine stukjes vandaan. Het enige waar het zout dan nog uit bestaat is natrium. Himalayazout wordt niet gefilterd in een fabriek. Dit betekent dat het ook de overige mineralen en spoorelementen bevat, zoals calcium en magnesium.
Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten). Proef altijd je eten voordat je zout toevoegt.
Het advies is om niet meer dan 6 gram zout (2400 mg natrium) per dag binnen te krijgen terwijl we voor onze lichaamsfuncties niet veel meer dan 1-3 gram zout nodig hebben.
Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout. Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar.
Maar als je wel gelooft dat die sporenelementen in het Himalaya zout goed voor je zijn, dan moeten ook aanwezige elementen als het giftige arsenicum en het radioactieve radium, uranium en polonium wel extra slecht voor je zijn.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
Wordt toegepast bij keelklachten, bloedend tandvlees, slechte adem, beslagen tong, cariës en tandsteen. Verder kan het zout gebruikt worden om te stomen bij hoesten, keelpijn, keelontsteking en verkoudheid.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
Zout zonder toegevoegd jodium.
Dit bestaat ook grotendeels uit natriumchloride, maar hier is geen jodium aan toegevoegd. Zeezout, Keltisch zeezout (fleur de sel), Himalayazout en Koosjerzout vallen hieronder.
Keltisch zout is zeezout en wordt op een natuurlijke wijze gewonnen. Het bevat minder natrium dan gewoon keukenzout en meer mineralen, zoals kalium en calcium. Dat maakt dat Keltisch zeezout gezond genoemd kan worden.
4. Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere.
Voor de patiënt met hartfalen wordt enige mate van natriumbeperking aanbevolen. Teveel natrium in één keer wordt afgeraden. Natrium en chloride Zout bestaat uit natrium en chloride. Elke gram zout bevat 0,4 gram natrium en 600 mg chloride.
Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die Himalaya zout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is.
Net als keukenzout kan Himalayazout gebruikt worden tijdens het koken, echter is het wel verstandig om het zout pas na de bereiding aan het gerecht toe te voegen omdat pure zoutsoorten tijdens het koken snel oplossen vanwege de waterhoudende zoutkristallen.
Zout uit de bergen? Himalayazout komt uit de Khewra-zoutmijn in Punjab, Noordoost-Pakistan. De mijn ligt aan de voet van het Himalayagebergte op 288 meter hoogte. De zoutlaag in de mijn is 500 miljoen jaar oud en omhooggestuwd door botsende aardplaten.
Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout. De hoeveelheid mineralen is afhankelijk van waar en hoe het gedolven en verwerkt is. Deze zoutsoort is zowel in een grove versie te koop als gemalen.