Speciaalbier schenk of tap je bij voorkeur in een droog glas. Maar als je pils gaat tappen of inschenken, spoel dan je glas voor gebruik even om onder de koude kraan. Hiermee breng je een filmlaagje aan in het glas zodat koolzuur zich niet kan hechten.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Spoel het glas met koud water. Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Een vuil of vettig glas maakt dat de schuimkraag niet tot stand komt en heeft bovendien invloed op de kwaliteit van het geschonken bier. Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan bruin glas, waardoor brouwers verplicht werden om groen glas te produceren. Daarom is de kans om een groen flesje tegen te komen, groter dan een bruine fles.
Het schuim ligt als een soort afsluitend deken over het bier heen. De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht.
Bierglas met ribbels
Dit glas kennen velen van aan de toog wanneer ze hun pintje bestellen. Dit is een typisch Belgisch pilsglas. De ribbels zorgen ervoor dat de warmte van de vingers en hand minder snel zal overgaan naar het bier. Op die manier kan je voldoende lang blijven genieten van je frisse pint.
Hou houd je een bierglas goed schoon? 1. Schoonmaken van het glas doe je met de hand, niet in de vaatwasser. In de vaatwasser zit viezigheid van alle andere vaat die je erin schoonmaakt.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Tijdens het inschenken van bier komt er koolzuurgas vrij en hier hechten de eiwitten zich aan. De combinatie van koolzuur en eiwitten zorgt ervoor dat er een mooie schuimkraag ontstaat in je glas. Knappen de belletjes snel?Dan verliest het bier de schuimkraag en slaat deze dood.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Bier bestaat voor 93% uit water. Water is een belangrijk onderdeel van het brouwproces: het is nodig voor het spoelen van de flessen, het reinigen van leidingen en het koelen tijdens het brouwproces. Waterbesparing is al jarenlang één van de prioriteiten van Nederlandse Brouwers.
Het drinken van pils dat troebel is heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid. Sommige speciaalbieren worden juist bewust troebel gehouden (ongefilterd) en worden ook zo verkocht. Een voorbeeld van een troebel bier is een Hefe Weizen, waarbij de gist nog in de fles zit en je het gist mee schenkt.
De schuimkraag op jouw bier bestaat voor een groot deel uit koolzuur dat tijdens het omhoog borrelen eiwitten oppikt. Deze eiwitten vormen een soort beschermlaag om de koolzuurbel. Dankzij deze beschermlaag heeft het koolzuur een langere levensduur dan je bijvoorbeeld bij frisdranken als cola of tonic ziet.
Het fluitje is in wezen de verkleinde en dunwandige versie van een model bierglas dat bekend staat als jonker. Het fluitje heeft min of meer dezelfde vorm als het flûte champagneglas maar dan zonder steel en voetstuk.
Schuim droogt je huid uit
Grote kans dat je douchegel daar voor iets tussenzit. Schuimende wasgels tasten het beschermende huidlaagje aan die de vochtbalans van je huid reguleert en bacteriën op afstand houdt.
Ook op zee laat de lente zich voelen. Daar groeit fytoplankton (microscopische algjes) door de toenemende hoeveelheid licht en voedingsstoffen in het water. Aan onze kust is dat onder andere de schuimalg. Sterven schuimalgen af, dan kunnen ze met duizenden tegelijk aanspoelen op het strand, opgeklopt tot schuim.
Want er is nog altijd veel vraag naar bruin glas.” De reden dat die bruine fles zo alomtegenwoordig is? Omdat, volgens bierkenner Geert Van Lierde, die kleur vroeger het meest licht tegenhield. “Bier veroudert snel door licht, en dat bruine glas schermde dat het best af.
Voor alle bieren geldt dat zonlicht het product schade aandoet. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat er oxidatie optreedt in de bierfles. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak. Dit effect van zonlicht is ook de reden dat de meeste bierbrouwers hun product in een bruine of groene bierfles bottelen.
Plastic is poreuzer dan glas, waardoor de koolstof in het bier makkelijker kan ontsnappen. Het bier verschraalt dus eerder. Glas is bovendien vrijwel volledig smaakneutraal: er vindt geen chemische reactie plaats tussen het glas en het bier. Veel chemicaliën in plastic zouden in je bier kunnen oplossen.
Bier tappen
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.