Bij KPN is het niet mogelijk om enkel een eigen router in gebruik te nemen. Dit komt omdat de Experia Box van KPN geen "Bridge mode" ondersteund. Dit betekent dat de routing functionaliteit van een router/modem uitschakelt en de unit alleen nog als modem laat functioneren.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Voor alle soorten aansluitingen van KPN, is een FRITZ!Box verkrijgbaar. Voor de 'gewone' ADSL/VDSL is er volop keuze: de alleskunners FRITZ!Box 7590 of 7530 bijvoorbeeld. Voor de zogenaamde bonded VDSL verbindingen is er de FRITZ!Box 7581.
Je krijgt bij KPN gratis een modem in bruikleen, de Experia Box. Wil je meer opties? Dan kan je de FRITZ!Box toevoegen aan je abonnement.
Welk type FRITZ!Box krijg ik? Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590.Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
Bij KPN is het niet mogelijk om enkel een eigen router in gebruik te nemen. Dit komt omdat de Experia Box van KPN geen "Bridge mode" ondersteund. Dit betekent dat de routing functionaliteit van een router/modem uitschakelt en de unit alleen nog als modem laat functioneren.
FRITZ!Box 7590 aanschaffen.
De gemiddelde prijs van de 7590 ligt rond de €200. Voor de FRITZ!Box zijn ook Mesh repeaters beschikbaar om het wifi bereik aanzienlijk te vergroten. Denk hierbij aan de FRITZ! Repeater 2400 en 3000.
U mag uw eigen modem, router of decoder kiezen
Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang die voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de aanbieder. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.
Een router stuurt het binnenkomende internetverkeer door naar de juiste apparaten in huis. Het geeft prioriteit aan belangrijke apparaten, zodat je netwerk zo stabiel mogelijk is.
Een eigen modem
Op dit moment gebruik je alleen modems van de provider om met internet te verbinden. Providers ondersteunen het niet als je eigen apparatuur gebruikt. Die plaats je nu pas ná de modem.
Glasvezel routers
Het is belangrijk dat de WAN-aansluiting van jouw router een hoge doorvoersnelheid kan behalen. Wanneer je een Gigabit glasvezel internetaansluiting hebt, dient de router over een Gigabit WAN-poort te beschikken om het maximale uit de verbinding te halen.
Dat is logisch want we doen steeds meer online en steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet. Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Aansluiten van de wifi-router
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
FTU staat voor 'Fiber Termination Unit'. Dit is het eerste kastje waar glasvezel binnen je huis op aangesloten wordt. Hiervoor heb je geen stroomaansluiting nodig.
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels. Dit werkt sneller en stabieler.
Zonder router zou maar één apparaat toegang hebben tot internet, namelijk het apparaat dat direct aangesloten is op de modem. Veel providers leveren modems met ingebouwde routers, ofwel modemrouters. Steeds meer routers halen met een netwerkkabel een snelheid van 1000 Mbit/s (1 gigabit per seconde).
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Een meterkast is een geliefde plek voor een router, want zo staat hij lekker uit het zicht, maar erg ongunstig voor het draadloze signaal ervan. Het signaal wordt meteen ingesloten en kan nooit zijn volledige bereik halen op deze manier.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.
We zijn tevreden over de KPN Box 12. De installatie is eenvoudig en het wifi-bereik naar de tweede verdieping is beter dan met de vorige modem. Jammer genoeg kunnen we niet alles vertellen over de snelheid. Wij voerden de test uit op een niet volledig ondersteunde dsl-lijn, waardoor de snelheid (te) laag bleef.
De FRITZ!Box 7590 is het paradepaardje van FRITZ! Ongekende snelheden dankzij supervectoring over DSL maar ook de perfecte router achter een kabel- of glasverbinding. De 7590 beschikt over een Nederlandstalige webinterface en is zeer eenvoudig te installeren via een handige wizard.
Voordelen van FRITZ!Box
Je kunt er eenvoudig tot 6 handsets op aansluiten. Ook een antwoordapparaat is ingebouwd. Daarnaast biedt elke FRITZ!Box een duidelijke, Nederlandstalige gebruikersinterface met veel nuttige functies. Daarmee kan je onder meer de beste plaats in huis bepalen.