Boventoonzang bestaat uit een zeer verfijnde articulatie van klinkers, waardoor de boventonen hoorbaar worden als quasi zelfstandige fluittonen. Afhankelijk van de mondstand gaan er bepaalde boventonen meeklinken, die we automatisch als vocalen (klinkers) herkennen.
De grondtoon heeft de laagte frequentie en klinkt het laagst maar ook het hardst.Boventonen hebben een hogere frequentie en klinken hoog maar ook zachter.
Op een gitaar is het gebruikelijk om bij het stemmen flageoletten te spelen. Dit zijn boventonen die gecreëerd worden door de snaar op een eenvoudig breukdeel te onderbreken. De twaalfde fret ligt op de helft, de zevende fret op twee derde en de vijfde fret op drie kwart van de totale snaarlengte.
De verteller gebruikt een speciale manier van zingen. Het heet keelzingen of Kai. Kaichi zijn in staat om hun verhalen van het begin tot het einde op deze manier te zingen. Zij maken gebruik van een twee-snarig geplukt instrument genaamd Topshur om de muziek te maken.
Hőőmii, wat Mongools is voor keelzang, is een verzameling zangstijlen uit de bijzondere sjamanistische/boeddhistische culturen van de Mongoolse en Tuvaanse steppebewoners. Wanneer je hőőmii zingt breng je solo twee of meer tonen tegelijk ten gehore.
Het Mongoolse Rijk (Mongools: Их Монгол Улс, Ikh Mongol Uls; of Монголын Эзэнт Гүрэн, Mongolyn Ezent Güren) werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan. Het omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa.
Op het hoogtepunt van hun macht, eind 13e eeuw, beheersten de Mongolen een wereldrijk dat zich uitstrekte van Korea tot Hongarije en van Siberië tot Java. Zij verdeelden hun gebied in vier khanaten, die een voor een ook weer afbrokkelden. Rond 1400 bestond het Mongoolse Rijk niet meer.
Als je op één toon bijvoorbeeld de klinker u zingt, kun je al vrij gemakkelijk een wat scherpe fluittoon als boventoon in deze klank kunnen ontdekken. Verander je deze u heel langzaam in een oe, dan zal je horen dat de klank donkerder wordt en de boventonen dus lager.
Een boventoon is een toon die wat frequentie betreft hoger ligt dan de hoorbare grondtoon van een een geluid. Meestal zijn boventonen in frequentie een veelvoud van de grondtoon. Bijvoorbeeld een dubbele frequentie, driedubbele frequentie etc. Dit worden harmonische boventonen genoemd.
Boventonen hebben frequenties die veelvouden zijn van de frequentie van een grondtoon. De boventonen vormen een vaste reeks, afhankelijk van de grondtoon. Hoe lager de grondtonen zijn, hoe meer boventonen je met het gehoor kunt waarnemen uit de boventoon reeks.
In het rijtje A B C D E F G klinkt A het laagst, en G het hoogst. In het muzikale alfabet liggen de E en de F tegen elkaar aan, en ook de B en de C. Tussen die noten zitten halve toonafstanden. Tussen alle andere noten in het muzikale alfabet liggen hele toonafstanden.
De grondtoon is de belangrijkste toon in een muziekstuk. Meestal is dit de eerste én de laatste toon van het muziekstuk. In een muziekstuk in toonsoort C is de grondtoon de C en in een muziekstuk in grondsoort A is de grondtoon de A. De Grondtoon wordt ook wel eens Tonica genoemd.
De dikste snaren maken de laagste tonen en de dunne snaren maken de hoge tonen. Hoe dunner de snaar, hoe hoger het geluid dat hij maakt. Hoe dikker je de snaar maakt, hoe lager het geluid. Door je vingers op de hals te zetten, maakt je de snaar korter of langer.
Klankkleur is de sfeer die muziek, of bij zingen het stemgeluid, geeft. Dit kan bijvoorbeeld warm, romantisch, donker, vrolijk, scherp of sprankelend zijn. Het heeft dus eigenlijk weinig met kleur te maken, al kunnen kleuren ook een bepaalde sfeer of gevoel geven.
Bij een aan twee zijden ingeklemde snaar is de grondtoon die frequentie waarbij precies 1/2 golflengte op de lengte van de snaar past en de golfbuik van de uitslag op het midden van de snaar ligt. De grondtoon wordt ook wel de eerste harmonische genoemd.
Het verband tussen de spankracht en de golfsnelheid in een snaar kan worden weergegeven met behulp van: v=√Fμmet μ=ml v = F μ met μ = m l Hierin is v de golfsnelheid en F de spankracht, m de massa en l de lengte van de snaar.
Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Dit doet men door woorden of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken, volgens een bepaalde melodie. Bij zingen veranderen of vervlakken klemtonen en tongval vaak. Een beoefenaar van de zangkunst in het algemeen heet een zanger(es) of vocalist(e).
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
Het Britse Rijk
Het Britse Rijk steekt met kop en schouders uit boven welk ander wereldrijk dan ooit in de geschiedenis.
suffix achter namen van aanzienlijke personen, betekenis: heer. Oorspronkelijk een Tataars-Mongoolse titel voor stamhoofden (vergelijk Djengis Khan). De sultan van Turkije voerde onder meer de titel van khan.
Dzjengis Khan, de Mongoolse heerser, met een bedrag van 1000 miljard dollar achter zijn naam. Ook Willem de Veroveraar (de eerste Normandische koning) wordt geschat op 228 miljard dollar en Jakob Fugger de Rijke (what's in a name) werd rijk met bankieren en stamde uit een rijke bankiersfamilie.
De Mongoolse leider Dzjengis Khan was in de Middeleeuwen de stichter van het grootste wereldrijk ooit qua oppervlakte. Nadat hij diverse Mongoolse stammen had verenigd, veroverde hij China, een groot deel van Centraal-Azië en Oost-Europees grondgebied tot aan de Donau.