Ruim 800 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden Zuid-Frankrijk. Het aantal mensen dat sinds maandag is geëvacueerd vanwege bosbranden in het Franse departement Gironde is opgelopen tot 840. Volgens de lokale autoriteiten is tot nu toe zo'n 3500 hectare natuur verloren gegaan en het vuur breidt zich nog steeds uit.
In het zuidwesten van Frankrijk zijn zeker 6000 mensen geëvacueerd vanwege een grote bosbrand. De brand begon gisteren en woedt in de departementen Landes en Gironde, waar vorige maand ook al een grote bosbrand was. De brand verspreidt zich razendsnel.
De grote bosbrand die dinsdag in Zuid-Frankrijk uitbrak, is nog niet onder controle. Het vuur in de buurt van Bordeaux heeft inmiddels 7400 hectare natuurgebied verwoest. Ongeveer 1100 Franse brandweerlieden zijn ter plaatse, en vanuit andere Europese landen zijn er nog 400 onderweg. Er zijn nog geen doden gevallen.
Het vuur ontstond maandagmiddag bij de plaats Saumos, op zo'n 40 kilometer van Bordeaux. Volgens het Franse BFMTV verdubbelde het vuur in 24 uur tijd in omvang.
Dit jaar 600 vierkante kilometer in de as
Zeker 10.000 mensen zijn geëvacueerd. De Franse brandweer krijgt hulp van meer dan 360 brandweerlieden uit Duitsland, Roemenië, Polen en Oostenrijk. Zij voegen zich bij de meer dan duizend Franse brandweerlieden die al ter plaatse zijn.
Oorzaak van bosbranden
Tijdens de zomermaanden valt er langdurig weinig tot geen regen en lopen de temperaturen dagen achter elkaar op tot boven 30°C waardoor de natuur volledig uitdroogt. De droge vegetatie vormt de ideale brandstof voor brandhaarden. Die kunnen vooral intens worden als er veel (verticale) wind staat.
Zeker in vergelijking tot de Franse hoofdstad Parijs is Bordeaux een vrij veilige stad. Er zal heus wel eens iets gebeuren, maar dat geldt voor vrijwel alle grotere steden wereldwijd. Diefstal (zakkenrollerij), oplichting en geweld komen ook in Bordeaux voor.
De grootste bosbrand ooit in in Australië
Alleen zijn dit de grootste en hevigste branden ooit! Dat komt omdat het heel droog is en hard waait. In totaal meer dan 8,4 miljoen hectare in vlammen opgegaan. Dat is een gebied zo groot als bijna drie keer België!!
Bij La Teste-de Buch is al meer dan 3100 hectare natuur en bos afgebrand en in de sector Landiras besloeg de brand 4200 hectare. Meerdere steden en dorpen zijn geëvacueerd, waaronder Cazaux, Origne, Balizac, Guillos, Lahon en Hil.
De branden woeden in het noordelijke deel van de streek de Cevennen en beslaan delen van de departementen Gard, Ardèche en Bouches-du-Rhône. Ook aan de rand van de stad Arles brak brand uit.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Franse bosbranden ontstaan mede doordat de Fransen zelf massaal de regels aan hun laars lappen. Een speciale commissie van de senaat concludeert dat ze te weinig doen om begroeiing rond hun huis weg te halen, waardoor branden zich sneller kunnen verspreiden.
in de Ardèche bij Saint-Marcel-Lès-Annonay. Ongeveer 70 mensen moesten geëvacueerd worden, 300 pompiers kregen het vuur onder controle. Er werden Canadairs en andere blusvliegtuigen ingezet.
In Ardèche, enkele honderden kilometers van Castellane, woedt ook een bosbrand. Ondanks de inzet van ruim zeshonderd brandweerlieden en vijf blusvliegtuigen is er rond de plaats Aubenas al 950 hectare afgebrand, meldt de Franse krant Le Monde.
PARIJS - Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt.
Door de aanhoudende droogte zijn er verschillende bosbranden in Europa. Ook in Nederland zijn er dit jaar al natuurbranden geweest.
Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as.De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger.
2 Waardoor ontstaan natuurbranden? “Bij het ontstaan van een natuurbrand spelen drie elementen mee: het weer en klimaat (hete, droge zomers), een ontsteking (waardoor is de eerste vlam ontstaan) en brandstof (veelal vegetatie). In Europa worden bijna alle branden door de mens veroorzaakt.
Zeer druk is het in 2023 voor zover bekend op de zwarte zaterdag 5 augustus. Op die zaterdag staat er meestal honderden kilometers file. Het wordt daarom aangeraden om dan niet door Frankrijk te reizen. De beste dagen om te reizen in de zomerperiode zijn vaak donderdag en zondag.
Het beste vertrekmoment is zonder twijfel zondagochtend. Het is dan filevrij rijden. Het team dat op zondag vertrok deed er 1 uur en 9 minuten minder lang over dan het team van zaterdagochtend. De test werd uitgevoerd op een rood weekend dat rustiger was dan andere jaren.
Sinds 1 augustus 2022 zijn de regels die golden voor het betreden van Europees Frankrijk ook afgeschaft. ze hoeven niet meer op erewoord te verklaren dat ze niet besmet zijn en hoeven geen antigeen- of PCR-test te ondergaan na aankomst in Frankrijk.
Door een bosbrand komt een volgegroeid deel van het bos weer vrij. De voedingsstoffen die opgeslagen waren in dood hout komen via de as weer terug in de bodem. Op de open plek zullen al snel nieuwe planten en bomen opschieten. Sommige soorten bomen kunnen een bosbrand goed doorstaan.