De verkouden kat. Niesziekte is de belangrijkste besmettelijke reden voor een voorbijgaande verkoudheid bij de kat. Als de problemen binnen twee weken niet verdwijnen, heeft de kat mogelijk last van een vreemd voorwerp, vergroeiingen, poliepen, tumoren, allergieën of schimmel.
Chronisch niezen of verkoudheid bij de kat
Katten kunnen chronisch niezen, snotteren en/of oogontstekingen krijgen. Dit kan soms ook gepaard gaan met bloedverlies via de neus. Katten die chronisch niezen kunnen soms ook periodes hebben waarin er minder klachten zijn.
Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.
Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Een veel voorkomende oorzaak van een snotneus bij de kat is een infectie met het niesziektevirus. Bij een dergelijke infectie voelt de kat zich ook vaak ziek, wil slecht eten en heeft koorts. Een ingeademde grasspriet, zeker wanneer deze wat langer aanwezig is, veroorzaakt ook een ontsteking van het slijmvlies.
Snurken bij katten is meestal niet iets waar je jezelf zorgen over hoeft te maken. Wanneer katten helemaal ontspannen zijn kan de luchtweg belemmerd worden door extra huid van het zachte gehemelte, dit is normaal.
Vaak komen ooginfecties in de vorm van conjunctivitis samen voor met infecties van de bovenste luchtwegen. Deze verschijnselen samen worden de ´kattengriep´ genoemd, en worden veroorzaakt door een aantal verschillende infecties. Meestal omvat dit het feline herpesvirus type 1 (FHV) en het feline calcivirus (FCV).
Elke kat niest wel eens. Maar wanneer wordt het niezen abnormaal? Wanneer uw kat vaak blijft niezen, er abnormale uitvloeiing aanwezig is (etter, bloed) of de kat algemeen ziek wordt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Omdat niesziekte dus ook via indirect contact kan worden verspreid, kunnen binnenkatten het virus ook krijgen. Daarom adviseren wij om uw kat dan ook regelmatig te laten enten tegen niesziekte.
Katten kunnen de griep krijgen, maar ook een infectie aan de voorste luchtwegen veroorzaakt door één van deze twee virussen: het feline herpesvirus of het feline calicivirus (FCV). Katten van alle leeftijden kunnen het krijgen.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving.
Een benauwde kat kan moeilijk ademhalen. U kunt dit herkennen aan een piepend geluid tijdens het ademen, het heftig samentrekken of het op en neer bewegen van de buik tijdens het ademenhalen, of als uw kat opeens met open bek ademhaalt.
Wat opgedroogd vuil of snot kan voorkomen bij de neus van je kat. Je kunt dit reinigen door het zacht en week te maken met een watje en lauwwarm water. Als het zacht is, veeg je het met een watje of tissue weg en dep je daarna met een droge tissue of een droog watje de neus weer droog.
Pharyngitis ofwel ontsteking van de bek- en keelholte
Dit is zo pijnlijk voor de kat dat ze meestal stoppen met eten. Tezamen wordt de aandoening ook wel het gingivitis-stomatitis-pharyngitiscomplex genoemd. Voor katten die er gevoelig voor zijn beginnen de problemen vaak al op jonge leeftijd, jonger dan twee jaar.
Veel eigenaren onderschatten wat als aan- dacht kan gelden: een aanraking, oogcontact of zelfs een zucht kan voor een kat betekenen dat hij aandacht krijgt. Ook 'nee' roepen of wegduwen kan als bekrachtiger wer- ken omdat het dier daarmee toch enige erkenning voor het gedrag krijgt.
Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte? Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens.
Veel van de besmette katten worden drager van het herpes en/of calicivirus nadat de klinische symptomen zijn verdwenen. De symptomen van niesziekte kunnen weken tot maanden kunnen aanhouden. Klinische symptomen kunnen acuut, chronisch intermitterend (af en toe aanwezig) of chronisch persistent (continue aanwezig) zijn.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. Er bestaat een enting tegen dit virus, maar dat wordt in Nederland niet standaard gegeven. Lees verder bij FeLV.
U herkent een kat met koorts aan: rillen. verhoogde hartslag: een normale hartslag heeft 120 tot 240 slagen per minuut. versnelde ademhaling: een gezonde kat ademt 10 tot 30 keer per minuut.
Bij milde hoestklachten kan het zijn dat de kat maar één of een paar keer per dag hoest. Bij erge klachten kan het zijn dat de kat erg vaak hoest en soms ook moeite krijgt met ademen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van chronische hoesten bij de kat is astmatische bronchitis.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Via contact met virusdeeltjes op kleding, voerbakjes en andere voorwerpen. Grote hoeveelheden virusdeeltjes zijn aanwezig in speeksel, traanvocht en neusuitvloeiing van katten met niesziekte. Het virus kan ongeveer een week lang overleven in de omgeving (buiten de kat). Via contact met een drager van niesziekte.