In de praktijk zijn er veel verschillende manieren waarop dieren de stress van hun mensen opmerken en daar uiting aan geven. Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en 'onzichtbaar' worden.
Een hond met stress kan de volgende tekenen vertonen: Veel hijgen en gapen. Veel likken aan zichzelf en/of bek.Hoog keffen of blaffen.
Streel je hond over zijn rug, met je vingers aan beide kanten van zijn of haar ruggengraat, beweeg langzaam en met weinig druk. Je zorgt ervoor dat je hond, met zijn of haar aandacht, heel rustig jouw bewegingen kan volgen. Je kunt heel zachtjes de oren masseren of cirkeltjes draaien tussen de ogen van je hond.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Lichamelijke gevolgen, die ontstaan door de langdurige hoge hormoonspiegels in het bloed van jouw hond door ongezonde stress kunnen onder andere zijn: Maag/darmproblemen. Gevolgen voor het geheugen en het leervermogen van jouw hond. Verminderd immuunsysteem, dus vatbaarder voor allerlei andere ziekten.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
Ook komt het voor dat hun baasje denkt dat een slaapmiddel (oxazepam) of pijnstiller hun huisdier kan helpen. Honden en katten zijn hier veel gevoeliger voor dan mensen, wat maag-darmeffecten en zelf nier- en leverschade kan opleveren bij de dieren.
Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel. Deze rustgevende geuren en middelen zijn een aanvulling, ze zijn er dus niet om het gedragsprobleem op te lossen.
Overmatige lichaamsbeweging bij honden kan leiden tot verschillende problemen. Oververhitting, oververmoeidheid, veranderingen in gedrag en blessures kunnen allemaal voorkomen als honden te veel of te intensief bewegen. Oververhitting is een ernstige zorg, vooral in warme klimaten of tijdens de zomermaanden.
Een hond die onrustig heen en weer loopt is meestal het gevolg van stress of angst. In de meeste gevallen als een hond onrustig heen en weer loopt geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem – eerder slechts een gedragsreactie op algemene nervositeit of angst. Dit is vergelijkbaar met als mensen gaan ijsberen.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat dit weer onder controle is en de stress enigszins uit het lichaam is. Ondersteuning is dan ook noodzakelijk! Afhankelijk van hoe het gaat met de hond kan na ongeveer 3 maanden strikte stressvermindering langzaam weer wat worden opgebouwd.
Doeldieren: Hond en kat. Indicatie: Sedatie en spier relaxatie bij angst, opwinding, onhandelbaarheid en kramptoestanden.
Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval overlijden als gevolg.
Valeriaan kan daarom worden gebruikt om honden te kalmeren in situaties waarin ze zich angstig of gestrest voelen, zoals bij vuurwerk, onweer, reizen of bezoek aan de dierenarts. Bovendien kan valeriaan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit van honden.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Voor mensen klinkt 15 jaar dan weer misschien niet zo oud, maar dat is voor een viervoeter een enorme leeftijd. Grotere rassen zoals de Duitse Dog en de Amerikaanse Bull sterven daarentegen op relatief jonge leeftijd, evenals de Rottweiler, Bulldog, Greyhound en Staffordshir Bull Terriër.
Symptomen die kunnen wijzen op depressie zijn: -Bang of obsessief gedrag: Een plotse verandering in het gedrag van uw hond kan erop wijzen dat uw hond u iets duidelijk wil maken. Angstig gedrag kan in zeldzame gevallen omslaan in agressiviteit. Sommige honden beginnen dingen stuk te maken of in huis te plassen.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen.
Rouw bij een hond
Elke hond maakt zijn eigen rouwproces door. Een hond voelt zich van nature veilig bij structuur, bij een hiërarchie. Valt het baasje weg, dan valt ook deze hiërarchie, structuur en dagindeling weg: datgene wat ze het meeste gaan missen. De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander.