Hoewel Safari een zeer veilige webbrowser is kun je met één simpele muisklik nog wat extra veiligheid activeren. Safari opent direct na het dowloaden, bestanden die worden aangemerkt als 'Veilige bestanden'. De kwalificatie 'Veilige bestanden' heeft alleen betrekking op het type bestand en niet op de inhoud ervan.
Naast veiliger is Safari ook een stuk sneller en stabieler dan Google Chrome. Chrome voor Mac is berucht om het opslurpen van batterijcapaciteit en werkgeheugen.
Als u de privémodus gebruikt, worden uw surfgegevens niet bewaard en worden de websites die u bezoekt, niet gedeeld met uw andere apparaten. Safari houdt geen bezochte pagina's bij, en ook geen zoekgeschiedenis of gegevens voor automatisch invullen.
Safari waarschuwt wanneer u een website bezoekt die onveilig is. Wanneer u een versleutelde website bezoekt, controleert Safari het certificaat van de website en wordt u gewaarschuwd als het certificaat verlopen of niet legitiem is.
Gebruik in de app Safari op de Mac het voorkeurenpaneel 'Beveiliging' om beveiligingswaarschuwingen in of uit te schakelen. Ook kun je JavaScript in- of uitschakelen. Om deze voorkeuren te wijzigen, kies je 'Safari' > 'Voorkeuren' en klik je op 'Beveiliging'.
Tik op de app Instellingen > Safari. Veeg naar beneden en tik op Wis geschiedenis en websitedata. Tik op Wis geschiedenis en data of Wis.
Met begeleide toegang wordt het apparaat beperkt tot één bepaalde app. Hierbij bepaalt u welke functies van de app beschikbaar zijn. U kunt begeleide toegang inschakelen wanneer u een kind uw apparaat laat gebruiken of wanneer u niet afgeleid wilt worden door onbedoelde gebaren.
Check het veiligheid slotje in de adresbalk
Klik met je muis op het slotje in de adresbalk. Dan zie je dat het certificaat gecontroleerd is (Verified of Valid staat er meestal). Is de website niet beveiligd, dan zie je dat staan. Het kan ook dat je ziet: not secure.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
Je krijgt een waarschuwing in Chrome als je de site niet beveiligd of via een privéverbinding kunt bezoeken. Open een pagina in Chrome. Kijk naar de beveiligingsstatus links van het webadres om de beveiliging van de site te checken: Beveiligd.
Zo gebruiken veel mensen de functie op het werk, in de hoop dat de werkgever niet zal ontdekken dat er tijdens werktijd iets anders wordt gedaan. Maar de werkgever kan gewoon je internetgeschiedenis bekijken als je gebruik maakt van de privémodus. Ook je internetprovider kan zien wat je uitspookt op het internet.
Dankzij de incognito modus hoef je niet steeds zelf je zoekgeschiedenis, cookies en surfgeschiedenis te verwijderen. Bedenk je dat de incognito modus er niet voor is gemaakt om veiliger of anoniemer te surfen op het web.
Met incognito internetten wordt voorkomen dat de browsegeschiedenis, tijdelijke internetbestanden, formuliergegevens, cookies en gebruikersnamen of wachtwoorden worden bewaard in de browser. Zo worden tijdens het internetgebruik geen sporen achtergelaten.
Wanneer je wel bezorgd bent over veiligheid en privacy, kan je het beste kiezen voor Tor, Firefox en Brave. Maar Tor is vrij lastig te gebruiken. Hierdoor blijven Brave en Firefox over. Je keuze hangt vooral af van of je voor Chromium wilt gaan, of een alternatief.
Chrome noemt het 'incognitovenster', Edge 'InPrivate-venster', Firefox en Safari 'privévenster'. Het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde. Wie zo'n venster start laat geen sporen na op het apparaat.
De Firefox-app voor iOS en Android is een van de snelste browsers die beschikbaar is en heeft ook solide beveiligings- en anti-trackingfuncties – een enorm pluspunt als u constant wisselt tussen een laptop en mobiele apparaten.
Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Bij https zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens niet worden ontcijferd Hierdoor worden de gegevens die worden verstuurd via https op een veilige manier overgedragen.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
Wanneer je naar een versleutelde webpagina gaat, bijvoorbeeld om online te betalen, wordt gecontroleerd of het certificaat van de website legitiem is. Als dat niet het geval is, verschijnt er een waarschuwing in Safari.
Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mail of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.
Met Safe Browsing ontvang je meldingen over malware, risicovolle extensies, phishing of sites die worden vermeld op de lijst van Google met mogelijk onveilige sites. Meer informatie over Safe Browsing-bescherming in Chrome.
Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
Houd de juiste knop voor uw iPhone ingedrukt terwijl u uw iPhone meteen op de computer aansluit. Laat de knop niet los. Blijf de knop ingedrukt houden totdat u het herstelmodusscherm op de iPhone ziet en laat dan los. Als u het wachtwoordscherm ziet, moet u de iPhone uitschakelen en opnieuw beginnen.
Een sessie met begeleide toegang beëindigen
Druk driemaal op de thuisknop of zijknop, voer uw toegangscode voor begeleide toegang in en tik op 'Stop'. Als u Touch ID of Face ID hebt ingeschakeld voor begeleide toegang, drukt u dubbel op de thuisknop of zijknop.