Tuingeranium planten Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum kunnen veel schaduw verdragen. Bijna alle soorten Geranium groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw.
De Ooievaarsbek wit is een goede bodembedekker die goed tegen een plek in de schaduw kan. Deze geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, bloeit in mei en juni met .
Een border langs een muur op het noorden is misschien niet zonnig, maar zeker ook niet donker. Daarom kun je hier kiezen uit veel soorten winterharde geraniums. En ook plekken waar loofbomen en bladverliezende struiken hun gevlekte schaduw laten vallen, zijn licht genoeg voor veel geraniums.
De plant houdt van een standplaats in de halfschaduw of zon, maar gedijt ook in de volle schaduw en is tevreden met iedere goed doorlaatbare niet té vruchtbare grondsoort. Om de bloeiperiode te verlengen is het belangrijk regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Wat betreft de verzorging qua water geven heeft de geranium regelmatig water nodig. Op hele warme dagen is het soms zelfs nodig de tuinplant in de ochtend en in de avond water te geven. Het is wel belangrijk dat het water goed weg kan lopen. Geef ook weer niet te veel water anders kan er stengelrot ontstaan.
Probeer het water direct op de grond te gieten en niet op het blad.De geranium houdt zeker niet van te natte grond, geef dus niet teveel water en zorg ervoor dat het water goed uit de pot kan lopen. In de winter mogen de planten die je binnen overhoudt vrij droog staan, geef dan weinig water.
Zonale-geraniums groeien het liefst in vrij droge lucht.Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee. De rijkbloeiende, opgaand groeiende Pelargonium Zonale-geraniums doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon.
Geranium sanguineum (bloedooievaarsbek)
De kleur van Geranium sanguineum is op zijn best paarsrood. Geranium sanguineum is de sterkste geranium die ik heb. Zelfs op de allerdroogste en meest zonnige plekken in de tuin, heeft deze geranium het naar zijn zin.
De Geranium 'Rozanne' wordt maximaal 60 cm en is een woekerende plant.
Geraniums kunnen niet tegen een gebrek aan voedingsstoffen
Geraniums lijden aan een tekort aan voedingsstoffen wanneer hun bladeren lichtgeel of roodachtig worden en zelfs kunnen afvallen.
Geranium Koningin kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen.
De plant is een eenjarige die in de volksmond geranium genoemd wordt.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Plaats je een hortensia in de zon of schaduw? Een hortensia is een relatief makkelijk tuinplant die het op veel plekken goed doet. Dit betekent dat je de plant in zowel de zon, halfschaduw als schaduw kan planten.
Wilde Akelei is een vaste plant die van nature groeit in de schaduw van bomen en struiken. De paarse bloemen bloeien van mei t/m juni en steken op hoge steeltjes boven het blad uit.
Natte grondsoort en planten voor in de schaduw
Vinca minor – Maagdenpalm, wintergroen en bodembedekker. Hosta - Hartlelie. Pachysandra- Dikkemanskruid, wintergroen en bodembedekker. Tiarella - Schuimbloem, wintergroen en bodembedekker.
Na het zomerseizoen kun je nog steeds, tijdens de koude dagen, genieten van je geraniums. Je kunt ze namelijk eind oktober tussen je kamerplanten neerzetten. Geef de geraniums evenveel water als je kamerplanten. In april kun je de planten wat bijknippen, zodat ze er in mei weer tegenaan kunnen.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende geranium! Zonder twijfel de populairste en beste blauwe geranium. Rozanne bloeit rijk en onafgebroken, met relatief grote blauwe bloemen, van mei/ juni tot eind oktober.
Oostenrijkse hanggeraniums
Dit is een aparte groep hanggeraniums. Van alle hanggeraniums groeien Oostenrijkse hanggeraniums met de sterkst rankende twijgen. De bloemen zijn enkel en verschijnen aan ijle stengels. De stevig vertakkende bossen bloeien erg rijk.
Geranium 'Rozanne' is uitstekend te combineren met andere tuinplanten met een afwijkende bloemvorm zoals Agastache (dropplant), hoge Campanula (klokjesbloem), Echinacea (rode zonnehoed), een aantal soorten Salvia (salie), Monarda (Bergamotplant), Phlox (Vlambloem), sommige Persicaria (Duizendknoop).
Afhankelijk van de grootte van de plant zijn afstanden van 25 tot 35 cm aan te bevelen. Hangende geraniums – vaak ook pelltatum geraniums genoemd, worden aan de voorkant van de bak geplant. Tijdens de groei ranken de bloemtakken dan over de bak, waardoor de typisch hangende groei goed tot zijn recht komt.
Geraniums moeten regelmatig water krijgen om uitbundig en zonder onderbreking te bloeien. Gebruik je vingers om uit te vinden of je water moet geven. Als de grond droog en warm aanvoelt, moeten je planten water krijgen.