Spoel je Dopper voor het eerste gebruik even om met warm (maar niet heter dan 65 graden) water. Net als jij, kan de Dopper niet tegen temperaturen lager dan -10 en hoger dan 65 graden. De Dopper kan niet in de vriezer of magnetron.
Vloeistoffen hebben de neiging om door verwarming of koeling uit te zetten of te krimpen. Wij raden het daarom af om de Dopper flessen in de koelkast of vriezer te doen, hierdoor kan de Dopper fles beschadigen.
Hoelang kun je jouw Dopper gebruiken? Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen.
1. Was het flesje dagelijks, alleen heet water is vaak al voldoende. 2. Laat de Dopper daarna heel goed drogen en vul hem dus niet meteen weer – zeker als je geen vaatwasser hebt, die na een wasbeurt de vaat droog blaast.
Gebruik nooit kokend water om je Dopper schoon te maken. Hoewel het een held is als het gaat om het redden van onze oceanen, is je Dopper niet bestand tegen temperaturen boven de 65 °C, hij kan daardoor vervormen of lek raken *oef*.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
De Dopper Insulated houdt je water ijskoud voor 24 uur and super heet voor 9 uur.
Vermijd ook koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je Dopper gaat lekken. Wil je jouw Dopper zo lang mogelijk fris houden? Dan raden wij aan om de Dopper alleen voor water te gebruiken.
Zeker! (bedrukte) Dopper flessen zijn geschikt voor reiniging in de vaatwasser tot 65 graden (149 °F).
Oude Dopper flessen (Original, Steel, Glass en Insulated) kun je inleveren bij een van de 25 deelnemende WAAR winkels.
Wanneer je Dopper-fles het einde van de levensduur heeft bereikt, kun je je fles top dit moment recyclen door hem in te leveren bij je plaatselijke recyclingstation. Of, als je je in Nederland bevindt: zoek de dichtstbijzijnde WAAR-winkel en lever hem daar in.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.
De melk die ze hebben meegegeven in de flessen zorgt voor geurtjes in de fles of de dop, of de afsluitring van de dop verkleurd. Sommige ouders melden dat de fles erg is gaan stinken na het gebruik van melk.
PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij. Lees hier het persbericht van de universiteit.
Dopper flessen zijn niet speciaal gemaakt voor andere dranken, zoals cola, frisdrank en vruchtensap. Deze dranken kunnen bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak achterlaten. We raden het af om de Dopper fles te vullen met prikwater, dit kan namelijk lekkage veroorzaken.
Alle Dopper-flessen zijn Cradle to Cradle Certified®.De gouden standaard voor veilige, circulaire en verantwoorde producten. Dit betekent dat uit verschillende beoordelingen is gebleken dat er geen giftige stoffen vrijkomen bij het gebruik van een Dopper-fles.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Je kunt er gewoon uit drinken, het flesje ligt lekker in de hand (de rechtse fles waar de dop is losgedraaid op de bovenstaande foto) Is ook als waterglas (kopje) op een voetje te gebruiken zodat je niet uit de fles hoeft te drinken, de blauwe fles is dan een karaf/kannetje (de middelste Dopper op de bovenstaande foto)
Heb je toch nog niet het gevoel dat je fles helemaal proper is? Vul 'm dan met warm water en vers citroensap en laat het er enkele uren instaan. Dit mengsel verwijdert geurtjes én maakt je waterfles helemaal bacterievrij.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.
Met de hand, en met lauw water.
Dit kan natuurlijk alleen als de fles en de dop schoon blijft. Daarom raden we aan om de fles met de hand schoon te maken, met lauw water en een beetje afwasmiddel. Zorg ervoor dat je vóór het schoonmaken de pod van het mondstuk haalt, zodat de geur behouden blijft.