In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut.
We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per DAG. Dat is níét normaal - De Correspondent.
Er worden in Nederland elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht.
Zonder de vleeskuikens ligt het aantal slachtingen in Nederland per dag rond de 100.000 per dag, een aanzienlijk verschil.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
De prijs voor een huisslachting is voor het grootste deel afhankelijk van het geslacht gewicht, en of u extra's wilt als hamburgers maken (€ 2,10 per kilo), of verse worst maken (€1,60 per kilo). Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten.
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes.
De liefde voor dieren gaat voor de meeste Nederlanders vooral door de maag. Gemiddeld eet hij gedurende zijn leven 522 dieren. Het gaat hierbij voor 94% om kippen.
Per persoon aten we in 2020 gemiddeld 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan meer dan 20 kilo kip.
Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran. Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval.
Bij onverdoofd slachten wordt bij een levend dier bij volle bewustzijn de keel overgesneden.Een scherp mes snijdt hierbij de grote bloedvaten in de halsstreek door. Behalve de bloedvaten worden ook andere structuren doorgesneden zoals de huid, spieren, zenuwen en de luchtpijp, wat zeer pijnlijk is.
Vion slacht zo'n 20.000 dieren per dag, 1.250 dieren per uur. Zodra er een verstoring komt in het proces bij de slachterij, ontstaat er een wachtrij voor de deur.
Kleine waarschuwing vooraf: dierenliefhebbers gaan deze cijfers niet leuk vinden. De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank.
Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 1924 dieren. Dat zijn er 25 per jaar, dus ongeveer één heel dier elke twee weken. We hebben het dan over gewervelde dieren: zoogdieren en vogels die in stallen worden gehouden en vissen die worden gevangen of gefokt in een viskwekerij.
Bij de slachter wennen de dieren aan de nieuwe omgeving, ze gaan bij de slachter op stal en blijven liefdevol behandeld worden. Na de slacht wordt het dier helemaal gebruikt, van snuit tot staart. Een dier mag nooit voor niks (of weinig) geslacht worden.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Wakker Dier berekende het aantal dieren aan de hand van de vleesconsumptie in 2019 en het gewicht van verschillende diersoorten. Hieruit bleek dat we in Nederland per dag 614 duizend kippen, 18 duizend varkens en 2 duizend koeien eten.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Van één volwassen koe kunnen 2500 mensen van eten en van een kalf ongeveer 1500 mensen.
Bron van eiwitten, vitaminen en mineralen
Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Kippen worden gemiddeld 10 jaar oud, maar uitzonderingen van 15 jaar en ouder zijn bekend. Gezonde kippen zijn levendig, hebben felgekleurde (meestal rode) kam en lellen en een mooi aansluitend verenkleed.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar. In Nederland halen dus de meeste varkens hun eerste levensjaar niet.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
De nakomelingen
Doorgaans worden dikbilmoeders na twee à drie keizersneden afgevoerd naar het slachthuis, op een gemiddelde leeftijd van zes à zeven jaar. De meeste mannelijke kalfjes worden vetgemest tot de leeftijd van ongeveer twee jaar en vervolgens geslacht.