Deze koffievariatie heeft de naam te danken aan het “bevlekken” van een espresso met een beetje melkschuim. Melkschuim blijkt namelijk drijven op een espresso waardoor er een vlek melk te zien is.
Een macchiato, of caffè macchiato, lijkt op een espresso, maar er zit wat gestoomde melk bovenop de espresso. Macchiato betekent 'gevlekt' in het Italiaans, wat verwijst naar de 'vlek' die gestoomde melk op een espresso achterlaat. De gestoomde melk maakt de sterke smaak van de espresso wat milder.
Zet een espresso (40 ml) in het espressokopje en voeg, indien gewenst, suiker toe.Bedek de espresso met een beetje opgeschuimde melk.Voeg extra melkschuim toe als je een mildere smaak wenst.
Het grootste verschil zit in de melk. Bij de espresso macchiato gebruik je alleen het schuim en bij de cortado alleen de vloeibare melk. Houd je niet zo van sterke espresso? Kies dan voor een cortado, waar meer melk in zit dan in een espresso macchiato.
Cortado. Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Mokka: Als je een espresso wilt, bestel je in Wenen een Mokka. Je krijgt dan een klein kopje sterke espresso. Soms staat deze koffie ook op de kaart als Kleiner Brauner.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: ristretto cups.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
Een latte macchiato bestaat alleen uit 3 delen die gelijk verdeeld zijn, namelijk een espresso, melk en opgeklopt melkschuim. Voor een koffie verkeerd wordt alleen 'gewone' melk gebruikt en dat zorgt voor het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato.
Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.
Bij een cappuccino schenk je eerst espresso in en daarna de melk met het melkschuim. De melk gaat zich mengen met de espresso en het melkschuim vormt een laag bovenop. Hierdoor ontstaan twee lagen. Bij een latte macchiato begin je met de melk en het melkschuim, en voeg je daar de espresso aan toe.
Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit. Natuurlijk is een kopje filterkoffie wel meer dan 2x zo groot als die espresso. Dus als je in milliliters net zoveel espresso wilt drinken als je van filterkoffie opdrinkt, dan neem je wel veel meer cafeïne in.
Een 'gewone zwarte koffie' kan je vandaag de dag geen 'zwarte koffie' meer noemen. Er is vast een keer aan je gevraagd of je nou een lungo of een americano bedoeld. En dan heb je ook nog de long black! Ze worden vaak door elkaar gehaald.
Een espresso is een sterke kop koffie van klein formaat.
Het meervoud van vrouwelijke barista's is bariste. Dit betekent barvrouwen.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie.
Een 100% Arabica koffie is hierdoor milder en aromatischer van smaak. Een Robusta koffie is daarentegen krachtiger.
Arabica is een koffiesoort waarbij de smaken en aroma's het meest positief uitgesproken zijn. Daarom wordt Arabica het meest gedronken. Elke koffiebes bevat 2 koffiebonen.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Une noisette
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
In Wenen kan koffie op minstens 20 verschillende manieren worden gedronken: als een 'Verlängerter Brauner' (café crème), als een 'Schale Braun' (café au lait met een scheutje melk) of als een 'Schale Gold' (café au lait met veel melk).
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, , aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie. Qua sterkte liggen Americano koffie en filterkoffie erg dicht bij elkaar.