In principe heeft elke werknemer tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst in de private sector recht op ecocheques mits de sector of de onderneming voorziet in de toekenning ervan.
De handelaars zijn niet verplicht om ecocheques als betaalmiddel te aanvaarden. Het betreft een vrijwillige keuze. Handelaars die ecocheques wensen te aanvaarden, moeten aangesloten zijn bij de ondernemingen die ecocheques uitgeven, Edenred, Monizze of Sodexo.
Of je die ontvangt, hangt af van de cao die je werkgever daarover sloot op sectoraal niveau of binnen de onderneming. Is er geen cao? Dan kan de toekenning ervan ook geregeld zijn via je individuele arbeidsovereenkomst. Daarin wordt het totale bedrag aan ecocheques vastgelegd samen met de waarde van elke cheque.
U kunt als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. U krijgt als werknemer ecocheques in verhouding tot de periode dat u werkt en het aantal dagen met loon (of daarmee gelijkgestelde dagen, zoals vakantie of moederschapsrust).
De eenmalige en uitzonderlijke ecocheques (130 euro) die werden toegekend in het kader van het sectoraal akkoord 2021-2022 in december 2021 staan hier volledig los van. Hier gaat het om de jaarlijks weerkerende en verplichte ecocheques.
De ecocheque is een extralegaal voordeel, bedoeld voor de aankoop van producten en diensten van ecologische aard. Hij is – net als de maaltijdcheque – vrijgesteld van belastingen en sociale lasten. Daardoor houdt de medewerker er netto meer aan over en kost het je als werkgever minder dan een reguliere loonsverhoging.
Eens per jaar, in de loop van de maand juni, betaal je ecocheques aan jouw werknemers.
Elke werknemer heeft recht op ecocheques, dus ook de flexi-jobs en gelegenheidswerknemers, met uitzondering van de studenten. De maximale waarde bedraagt 250 euro voor werknemers die hebben gewerkt van 1/12/2017 tem.
Wie wil, kan van nu af zijn ecocheques of maaltijdcheques omruilen voor cash geld. Op een nieuwe ruilwebsite kan je nu al je cheques te koop aanbieden of omgekeerd ook cheques van iemand anders kopen.
Indien het gaat om een onderneming zonder personeel : Vroeger werd hier een maximum van 220 maaltijdcheques toegepast. Sinds 01/12/2016 echter (parlementaire vraag) werd dit maximum afgeschaft. De bedrijfsleider mag dus één cheque ontvangen per effectief gepresteerde dag.
Per effectief gepresteerde werkdag krijg je één maaltijdcheque. Ben je afwezig van het werk door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, krijg je er voor die dagen geen.
Referteperiode. De referteperiode is de periode van 12 maanden die loopt vanaf 1 april van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin de ecocheques worden toegekend tot 31 maart van het kalenderjaar waarin de ecocheques worden toegekend.
Je ecocheques kan je al geruime tijd in de biowinkel gebruiken om biologische voedingsproducten te kopen. Goed nieuws: om het gebruik te vereenvoudigen worden de cheques vanaf nu ook aanvaard voor al je aankopen in een Biogarantiewinkel.
Het is bij Colruyt Laagste Prijzen niet mogelijk om met ecocheques te betalen. Voor elke ontvangen ecocheque is er een bepaalde kost. Dit druist in tegen het principe van de laagste prijzen, die we willen blijven garanderen aan onze klanten.
De geldigheidsduur van (maaltijd-, eco- en geschenk-)cheques die vervallen tussen 1 november 2020 en 31 maart 2021 is verlengd met 6 maanden. De geldigheidsduur van sport- en cultuurcheques is verlengd tot en met 30 september 2021 en van de consumptiecheques tot 31 december 2021.
Ketens zoals MediaMarkt, Krëfel, Vanden Borre, Eldi, Selexion en zelfs webwinkel Coolblue aanvaarden allemaal het betaalmiddel. Heb je het fris genoeg, dan kan je er ook terecht voor andere energie-efficiënte apparaten zoals een nieuwe koelkast, diepvriezer, wasmachine of stofzuiger.
En wist je dat je er zelfs alle herstellingen van producten mee kan betalen (opnieuw met uitsluiting van apparaten met niet-elektrische motoren)? Zo kan je er dus perfect je kleding of schoenen mee laten herstellen, je bril of uurwerk, je wasmachine of pc …
- Elektronische cheques:
*Consumptiecheques: Monizze, Sodexo en Edenred.
Elektrische fietsen, herlaadbare batterijen, zaklampen,… Met ecocheques kan je allerlei producten, sportmateriaal en diensten kopen. Van bij de lancering van het systeem, heeft Decathlon zich meteen geëngageerd om dit initiatief te steunen en dit betalingsmiddel te aanvaarden.
Als werknemer kan je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job. Er staat geen limiet op het aantal uren en dus op het inkomen dat je mag bijverdienen met een flexi-job. Er bestaat veel verwarring over een limiet van 500 euro per maand of 6.000 euro per jaar.
Nadat alle cheques op de Monizze-kaart staan, ontvangt de werknemer een waarschuwing per mail en/of sms. Hij hoeft nu enkel zijn kaart in een geschikte betaalterminal te plaatsen, in één van de handelszaken die deel uitmaken van ons aanvaardingsnetwerk. De handelaar houdt automatisch het bedrag van de aankoop af.
Een werknemer heeft recht op een maaltijdcheque per effectief gepresteerde werkdag. Dagen ziekte, vakantie, klein verlet, tijdelijke werkloosheid etc. geven dus geen recht op een maaltijdcheque.
Voor ecocheques betaal je als werknemer geen persoonlijke bijdrage. Voor de maaltijdcheque betaal je wél een persoonlijke bijdrage, minimaal 1,09 euro per cheque.