Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen.
Espresso... dé nationale drank van de Italianen. In heel Italia wordt espresso eenvoudig caffè genoemd. Ze beginnen er 's morgens vroeg mee en zelfs laat op de avond wordt hij na een overvloedige maaltijd als digestief gebruikt.
Italië staat bekend om de heerlijke wijnen die daar worden gemaakt. Maar dat is niet de enige drank die daar gemaakt wordt: denk maar eens aan limoncello of de 'Italiaanse champagne' prosecco. En vergeet niet de heerlijkste likeuren, zoals amaretto of koffielikeuren als Tia Maria.
Ook in de avond eten de mensen in Italië vaak het nodige, zoals stokbroodjes met tapenade of andere kleine hapjes. Natuurlijk drinken ze hier graag een heerlijk glas Italiaanse wijn bij, of een glaasje Grappa, de Italiaanse brandewijn.
Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot. Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
Aperol is ontstaan in het Italiaanse Padova in 1919, gemaakt door de ´Gebroeders Barbieri´, specialisten in het produceren van likeur sinds 1880. In de jaren '50 ontstaat het recept voor de populaire Aperol Spritz.
Aperol wordt in het hedendaagse geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Aperol heeft een alcoholpercentage van 11% en is roder en donkerder van kleur dan Campari.
In italië is het kraanwater over het algemeen goed drinkwater en levert het heen maag- of darmklachten op. Wel kan het kraanwater niet altijd even helder zijn. Een witte troebele kleur kan door twee dingen komen: Er kan chloor in het water zitten.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
In geval van nood
Heeft u direct hulp nodig in Italië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten: Algemeen alarmnummer: 112.
Je kunt beginnen met te denken aan Italiaanse regio's die bekend staan om de lage huizenprijzen, zoals Abruzzi, Molise, Basilicata en Calabrië. Je kunt je ook richten op de minder dure delen van bekende gebieden zoals Toscane, het Comomeer of Puglia.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Meestal van 8 tot 14 uur. 's Middags is het vaak moeilijk om iemand te bereiken. Op nationale en regionale feestdagen zijn veel winkels, bedrijven en banken gesloten.
Wil je een normale koffie bestel dan een Americano. Een americano is eigenlijk een espresso met extra water.
Drink het kleine glaasje d'acqua voordat u uw koffie nuttigt, dit is om de smaakpapillen schoon te maken. Een espresso, u welbekend. Besteld u espresso dan krijgt u ook espresso maar de Italianen zeggen caffè. Extra sterke espresso, heel klein kopje espresso.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.