Meestal kost een cohousing woning tussen de 250.000 en 300.000 euro en kost dus niet meer of minder dan een gewone nieuwbouwwoning. Soms worden er wel goedkopere appartementen geïntegreerd, zodat alle mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen deelnemen aan het project.
Is samenhuizen goedkoper? Omdat je de kosten deelt, valt cohousing vaak goedkoper uit dan op je eentje iets kopen of huren. Sharing is caring en dat geldt dan ook voor onderhoudskosten, kosten voor je internet, gas, water, elektriciteit en herstellingen. Resultaat: het is een pak goedkoper.
Co-housing of centraal wonen is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij ieder huishouden over een zelfstandige woning of wooneenheid beschikt en daarnaast gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten – zoals een keuken, woonkamer of tuin – met elkaar deelt.
Om van cohousing of gemeenschappelijk wonen te spreken, moeten er minstens twee huishoudens minimaal één leefruimte delen en daarnaast over minstens één aparte leefruimte beschikken. Welke gemeenschappelijke ruimtes gedeeld worden, hangt af van project tot project.
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
Samenwonen met vrienden kent veel voordelen. Behalve gezelligheid biedt het zekerheid: u kunt zelfstandig blijven wonen en bij problemen rekenen op een helpende hand van uw medebewoners.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Alternatieve woningen zijn (kleine) residentiële woonvormen die verplaatsbaar en demonteerbaar zijn en geen fundering of verdiepingen hebben.
Het toestaan van woning delen is per gemeente geregeld. Dit kan dus verschillen. Het gaat hier dan niet om delen door een gezin, een zogenaamde duurzame huishouding, dat mag natuurlijk wel. Het gaat om het delen door 3 volwassenen die een woning willen huren en samen de kosten willen delen.
Samen wonen, samen huren
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
Een mantelzorgwoning mag maximaal 15 jaar blijven staan. Als daarna meer tijd nodig is, moet er tegen die tijd een vergunning worden aangevraagd.
Een seniorenwoning is een zelfstandige woning die bedoeld en geschikt is voor mensen van 55 jaar en ouder.
Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €60.000 en de €120.000,-. Deze prijs is afhankelijk van uw wensen. Naast allerlei andere voordelen van een mantelzorgwoning, welke hieronder nog verder wordt uitgewerkt.
Als u wilt weten of u in aanmerking komt voor een aanleun- of zorgwoning, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Komt u in aanmerking komt voor een aanleun- of zorgwoning, dan moet u zich als woningzoekende inschrijven bij Woningnet.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen. Wel zijn er afwijkende regels bij kamerbewoning, woning delen of een woning huren.
“Kangoeroewonen in een 'eengezinswoning' blijft voor het kadaster één woonst op één lot grond. Dit betekent dat – in tegenstelling tot bij een meergezinswoning – er maar één kadastraal inkomen en één onroerende voorheffing is. Wie eigenaar is van de woning speelt in principe geen rol.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een dele van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.