De breedte van een kookeiland is natuurlijk afhankelijk van het aantal keukenkastjes. Wil je aan beide kanten diepe keukenkasten, dan moet het kookeiland ongeveer 130 centimeter diep zijn. Kies je voor minder diepe keukenkasten, dan is de minimale diepte 110 centimeter.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
De normale diepte van een bar – met ondersteuning – is 90 centimeter.
Stoelen nemen immers ook vrij veel ruimte in beslag: niet alleen de stoel zelf, maar ook de beenruimte van zo'n 30 centimeter waar rekening mee moet worden gehouden. Als je kinderen hebt en ook lage stoelen wilt, is het overigens mogelijk om het eiland bijvoorbeeld de verdelen in een hoog en lager deel.
Afmeting kookeiland met bar
Voor een kookeiland met bar moet je voor de breedte rekening houden met ongeveer 60 cm per kruk. Daarnaast is voor de diepte van het zitgedeelte een maat van 30 cm gewenst.
Houd rekening met voldoende beenruimte onder de bar. Daarvoor geldt zo'n 25 à 30 centimeter tussen de zitting van de barkruk en de onderkant van de bar. Zo'n zelfde afstand, 25 à 30 centimeter dus, is nodig om je benen een beetje behoorlijk onder het barblad kwijt te kunnen.
Afmetingen kookeiland
De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1 tot 1,20 meter. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,50 en 2,70 meter. De diepte van een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1,10 meter. Heeft u een grote ruimte, dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een groot kookeiland.
Een bar buffet waar vooral uitgifte plaats vindt, dus waar niet aan gezeten wordt heeft meestal een hoogte tussen de 95 en 100 cm. Een bar waar achter gewerkt wordt en voor aan gezeten wordt heeft een werkhoogte van 95 cm en een uitgifteblad met een hoogte van 115 cm.
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen. In de meeste keukens met kookeiland passen 2 à 3 barkrukken.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Om een keukeneiland optimaal te laten werken, moet er om het eiland heen sowieso een loopruimte van 120 cm zitten . Anders word het te propperig. De minimale maatvoering die je nodig hebt is 330 cm x 420 cm om een eiland van 180 cm bij 90 cm te plaatsen.
De meeste zijn 65 tot 75 cm hoog, maar er zijn ook zat lagere, hogere en zelfs verstelbare krukken! Om de juiste hoogte te kiezen neem je de hoogte van jouw (keuken)bar of bartafel als uitgangspunt. Keukenbars zijn vaak tot en met 95 cm hoog en bar- en statafels vanaf 95 cm hoog.
Het is belangrijk om genoeg ruimte te houden tussen de barkrukken, zodat je rustig kunt eten en drinken zonder ellenbogen te stoten met je buurman of buurvrouw. Reken voor een comfortabele zit minimaal 60 centimeter per barkruk. Aan een bar van 2 meter lang kun je dus maximaal 3 barkrukken kwijt.
Gemiddeld kost een horeca interieur ontwerp + realisatie bij ons tussen de €15.000 en €70.000, afhankelijk van de grootte van het project. De één wil een nieuwe bar, die de eyecatcher van de zaak moet worden en de ander wil ook de rest van het interieur eens flink onder handen nemen. Je kunt met ons alle kanten op!
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Keuken met kookeiland vanaf 7500 euro
De kosten van een keuken met kookeiland beginnen bij 7500 euro. Goed gezien: dat is ongeveer de prijs van een standaard hoekkeuken. Het zijn vooral de voorbereidingen voor een eiland die een keuken met kookeiland duurder maken dan een reguliere keukenopstelling.
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
Reken een afstand van exact 28 centimeter vanaf de bovenkant van de bar tot de bovenkant van de zitting. Dus de ideale zithoogte is 28cm lager dan de bovenzijde van het barblad. Indien je barblad niet dikker is dan 10cm blijft er voldoende beenruimte over.
8 cm op een diepte van 50 cm. Op grondniveau moet er een vrije ruimte zijn van 80 cm diep en 12 cm hoog. Zo hebben voeten en knieën steeds voldoend vrije ruimte. In de breedte geldt een open ruimte van 85 cm bij een niet-verstelbare tafel.
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt.