Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Kookgerei dat alleen van glas (inclusief Pyrex), aluminium of koper is gemaakt, werkt niet op een inductiekookplaat . Sommige fabrikanten van kookgerei bieden echter aluminium of koperen pannen met een gemagnetiseerde bodem die speciaal is ontworpen voor inductiekookplaten.
Aluminium pannen werken meestal niet op inductie, omdat ze niet magnetiseerbaar zijn.
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
In principe zijn aluminium pannen niet geschikt voor een inductie fornuis, omdat deze simpelweg gewoon niet magnetiseerbaar zijn.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Er zijn veel soorten kookgerei die niet op het inductiekookoppervlak kunnen worden gebruikt. Aluminium of aluminium bekleed, koper of koper bekleed, aluminiumfolie, glas/keramiek en sommige roestvrijstalen producten (omdat deze geen magneet aantrekken en vasthouden) kunnen niet worden gebruikt.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan.Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Om na te gaan of jouw oude pannen geschikt zijn voor inductie, gebruik je bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Deze plak je aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is je pan geschikt voor inductie.
"De meeste inductiekookplaten verwarmen geen koperen of aluminium pannen, omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren . Inductiekookplaten van "volledig metaal" gebruiken veel hogere frequenties om dat effect te overwinnen."
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
Welke pannen kun je (blijven) gebruiken bij inductie? Bij inductie wordt de warmte overgedragen via magnetische velden in de pan. Wanneer je een pan zonder magneten op een inductiekookplaat zet gebeurt er dus niets.
Inductiekookplaten verwarmen doorgaans geen koperen of aluminium pannen omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren, maar gietijzeren, koolstofstalen en roestvrijstalen pannen werken doorgaans wel. Elke pan kan worden gebruikt als deze op een geschikte metalen schijf wordt geplaatst die als een conventionele kookplaat fungeert.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
We moeten u vertellen dat er speciale pannen nodig zijn om te koken op inductiekookplaten . U hebt magnetische pannen of panmaterialen nodig. Want bij een inductiekookplaat is het de pan zelf die de warmte genereert. Een koperen spoel is onder het keramische glas geplaatst.
Metaal reageert op temperatuurverandering
Elke metaal reageert anders bij gebruik op een directe warmtebron als gas, elektrisch, halogeen of inductie. De meeste pannen trekken bij gebruik een klein beetje krom.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Heb je een andere vraag, kijk dan op onze faq-pagina. Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een (enigszins) platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen.
Vervormd of beschadigd kookgerei maakt mogelijk geen goed contact met de kookplaat, wat resulteert in ongelijkmatig koken en warmteverdeling. Voorkom dat potten en pannen te vol worden: Voorkom dat u uw kookgerei te vol doet met voedsel of vloeistoffen, omdat dit kan leiden tot morsen en overkoken, wat mogelijk schade aan het oppervlak van de kookplaat kan veroorzaken.
Antwoord: Hete pannen die direct uit de oven komen, kunnen op een glazen kookplaat worden geplaatst. Dit kan worden gedaan om het koken af te maken, of om het gerecht opzij te zetten om af te koelen. Voor inductiekookplaten, zorg ervoor dat de pan inductiecompatibel is, aangezien de brander aangaat als deze .
Oorzaak doffe plekken, strepen en witte waas
Na het schoonmaken kunnen doffe vlekken verschijnen omdat het schoonmaakmiddel niet goed verwijderd is. Dit kun je met een microvezeldoekje en lauw water verwijderen. Ook na het koken kun je een doffe laag over je kookplaat treffen.
Beste kookgereimateriaal voor inductiekookplaten
Gietijzeren, stalen, geëmailleerde stalen en roestvrijstalen pannen met een ijzeren bodem of kern zijn geschikt, maar glas, aluminium en koper zijn over het algemeen niet geschikt.
Niet doen: Uw kookgerei over uw kookplaat slepen
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van potten en pannen van en naar uw kookplaat - ze slepen kan het oppervlak krassen of beschadigen (dat gebeurt gemakkelijk als u voor de troepen kookt!). Zorg ervoor dat u ze eraf tilt. Zorg ervoor dat u het juiste type kookgerei voor uw kookplaat gebruikt.