Gewone kookpannen
De 'gewone' pannen waar u de aardappels in kookt en bijvoorbeeld de steelpan, kunt u gewoon in de vaatwasser doen. Deze pannen zijn, tenzij anders aangegeven op de verpakking, over het algemeen van materiaal gemaakt dat vaatwasmachine bestendig is.
Pannen met anti-aanbaklaag
Vaak staat er op de verpakking of een pan wel of niet in de vaatwasser mag, dus bekijk dat van tevoren even. Maar over het algemeen kan je pannen met een anti-aanbaklaag beter met de hand afwassen. Zo voorkom je dat deze laag beschadigt en daardoor z'n functie verliest.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Tip 1: Kan mijn bestek in de vaatwasser? De besteksets van hoogglans edelstaal zijn vaatwasserbestendig. Voor het champagnekleurig edelstaal bestek adviseren wij om het bestek met de hand af te wassen zoals ook op de verpakking staat. Zo blijft het bestek het langst mooi.
Glas/ kristal
Een aantal kristallen voorwerpen en de meeste glazen voorwerpen mogen tegenwoordig wel gewoon de vaatwasser in. Wijnglazen van kristal of glas kan je beter altijd even met de hand wassen. Wat warm water en glasspoelmiddel en schoonmaken maar.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
Met deze pannen maak je de lekkerste soepen, sauzen, stamppotten en andere gerechten. De pannen hebben een glazen deksel waar je makkelijk mee kunt afgieten. Daarnaast kunnen de pannen in de oven én in de vaatwasser. Dat is handig!
Stoffer en blik
Zet je stoffer en blik gewoon eens in de vaatwasser.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Als je pan flink aan het roesten is, kan een azijnbad hem misschien nog redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan goed onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat juist weer schadelijk zijn voor het oppervlak.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
Wijn glas en vork symbool wat betekent kunststoffen is veilig.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Aangebrand kookgereiAls de aardappelschotel een zwart laagje heeft achtergelaten op je ovenschaal (overkomt de beste), heeft het geen zin om de schaal in de vaatwasser te parkeren. Dit vereist wat serieus schrob- en boenwerk. Wat je nodig hebt is wat vet, zuiveringszout en opgestroopte mouwen.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Maak het aluminium oppervlak schoon met afwasmiddel en een spons. Hiermee verwijdert u het meeste vuil. Vervolgens pakt u een schijfje citroen met wat zout. Schrob het schijfje citroen over de bevuilde plekken en spoel af met water of gebruik een vochtige doek.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
Vaatwassers reinigen met het grootste gemak allerlei soorten vaat, maar het kan zijn dat glazen dof uit de vaatwasser komen. Dit kan komen doordat je in een buurt woont met hard water waardoor er zich een kalklaag op het glaswerk vormt, maar het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld verstopte sproeiers.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Het materiaal. De reden dat je plastic bakjes niet drogen in de vaatwasser, heeft te maken met het materiaal. Er bestaat hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Terwijl hyrdofiel materiaal (zoals glas en keramiek) makkelijk al het water verspreid, is hydrofoob materiaal juist waterafstotend.