Openbaar binnenzwembad (subtropisch zwemparadijs): 27-28°C. Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C. Baby-/kinderzwembad: Minimaal 29-30°C.
Zwemwater heeft vaak een temperatuur tussen 25 en 28 graden. Op sommige locaties is het water nu een halve tot anderhalve graad kouder.
Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
Kijkend naar je lichaam is de ideale watertemperatuur 10 graden lager dan de temperatuur van je eigen lichaam. Dan praat je dus over een temperatuur rond de 27 graden. Wanneer we kijken naar de gemiddelde watertemperatuur van een binnenzwembad ligt deze tussen de 29 en 30 graden.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Voor niet getrainde zwemmers geldt een ongeschreven regel van een watertemperatuur van minimaal 13 graden. Daaronder wordt al snel als te koud ervaren. Uiteraard met wetsuit en eventuele andere aanvullende hulpmiddelen, zoals neopreen handschoenen, schoentjes en badmuts.
Te bereiken temperaturen
Een zonneverwarming kan het bad maximaal drie tot vijf graden opwarmen afhankelijk van de plaatsing en de hoeveelheid zonlicht. Als het koud is buiten zal uw bad niet warmer worden dan 18 °C. Als het warm is buiten kan de temperatuur wel stijgen tot 23 °C.
Ga bijvoorbeeld heerlijk zwemmen in het zwemparadijs Aqua Mundo! Verblijf jij niet in Center Parcs maar wil jij wel graag een dagje uit om te zwemmen? Dat kan in het zwemparadijs Aqua Mundo. In de Aqua Mundo kan iedereen zich vermaken.
Yes! De Aqua Mundo in De Eemhof werd door ANWB Kampioen bekroond tot het beste, leukste en veiligste zwembad van Nederland! Niet alleen De Eemhof kwam goed uit de test. Ook de Aqua Mundo's in Port Zélande en De Huttenheugte eindigden op plek 2 én 3 van de in totaal 12 geteste zwembaden.
Een verwarmd zwembad werkt door middel van een zwembadverwarmingssysteem dat warmte aan het water toevoegt. Wat zijn de voordelen van een verwarmd zwembad? Een verwarmd zwembad biedt het hele jaar door zwemplezier, meer comfort tijdens het zwemmen en therapeutische voordelen.
Als je een bad vult met water van 20 graden, voelt dat super koud! Als je in de zomer gaat zwemmen in de zee, is die ook vaak ongeveer deze temperatuur. Maar dan voelt hij nog super koud!
Een realistische en aangename temperatuur voor zwemwater is 28 graden Celsius. Dat is heel wat aangenamer dan wanneer je zwemt in een zwembad met onverwarmd water; daarin zal de temperatuur nooit echt hoog worden: 22 graden Celsius – of 25 graden in een warme zomer, als je geluk hebt.
Hoeveel graden koelt zwembad af? 's Nachts koelt het altijd wat af tijdens de zomer en dat betekent dat je zwemwater altijd 1 tot 2 graden warmte verliest.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou.
Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden.Maar in de zomer 20 graden.In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
Het Nederlandse natuurwater is vaak behoorlijk koud. Zeker in de winter liggen de temperaturen van natuurwater flink laag en ook in het voorjaar komt het water vaak niet boven de twaalf graden. Dat is in het begin wel even wennen, maar heeft veel gezondheidsvoordelen.
In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur. Hoe kouder het water, hoe sneller het slachtoffer zijn bewustzijn zal verliezen.
Blijf op je ademhaling letten. Bij de blootstelling aan koud water krijg je vaak een koude-water-reflex (of 'gasp reflex') en ook dan wil je rustig blijven ademen. Negeer de 1-minuut-per-graad mythe die zegt dat als het water bijvoorbeeld 2 graden is, je 2 minuten in het water kan blijven.
De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact. De zenuwen in de huid voelen een plotse extreme verandering in temperatuur, wat een schokeffect veroorzaakt in het hele lichaam.