De discussie of je beter echt of nepleer kunt dragen wanneer het regent, lijkt nog steeds geen duidelijke conclusie te hebben. Echt leer kun je inspuiten met een waterafstotende spray, maar toch zal dit materiaal nooit volledig waterdicht worden. Bovendien is het erg gevoelig voor vlekken.
Leder. Leder kan prima tegen regen. Je voeten blijven droog en warm. "Leer kan als een van de beste tegen water, al doe je er wel goed aan ze regelmatig schoon te maken met schoensmeer en een waterafstotende spray te gebruiken om ze zo lang mogelijk mooi te houden."
Leer is weliswaar wind- en weerbestendig, maar zelfs na impregneren is het niet de meest geschikte bescherming tegen regen. Maar maak je geen zorgen als je onverhoopt met je leren jas door een bui wordt overvallen.
Inspuiten van je leren jas
Wat je als allereerst moet doen is je nieuwe aanwinst gelijk inspuiten met beschermende en kleurloze leder spray. En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Een leren jasje kun je het hele jaar door dragen. In de winter kun je hem zowel binnen als buiten aan. In de lente en zomer is een leren jasje ideaal voor buiten.
Leer isoleert goed en is, bijna altijd, waterafstotend. Dit is dat ook een goed soort materiaal voor een winterjas. Let wel op dat dit niet voor alle soorten jassen handig is want doordat leer zo goed isoleert kan het ook “te warm” gaan worden wanneer je bijvoorbeeld op wintersport gaat!
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
In principe kun je ook zonder chemische schoonmaakmiddelen je leren meubels schoonmaken – wanneer het leer tenminste niet al te vies is. Gebruik daarvoor gedestilleerd water – geen kraanwater! – en een milde, neutrale zeep. Het invetten van leer kan ook met vaseline, kokosolie of vettige vochtigheidscrème.
Leren schoenen
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Hoe behandel ik het leer? Jassen gemaakt van lamsleer onderhoud je het beste met een simpele beschermende leerspray. De spray beschermt het lamsleer en zorgt ervoor dat het soepel en mooi blijft. Jassen gemaakt van zadelleer of zwaarder leer, onderhoud je het beste door hem licht in te vetten met zadelvet of wax.
Wanneer een leren tas in aanraking komt met grote hoeveelheid water en weer opdroogt is de kans groot dat hij zijn natuurlijke veerkracht verliest en stug gaat aanvoelen. Is je tas toch nat geworden? Dan adviseren wij om de tas droog te deppen met een schone handdoek.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Een waterdichte jas houdt de regen volledig buiten, ongeacht hoe hard of lang het regent. Dit is dus essentieel als je lange tijd door de regen loopt. Een waterafstotende jas kan tegen een beetje regen, maar zal uiteindelijk toch water doorlaten.
Leer neemt altijd de omgevingstemperatuur aan.Hierdoor kan het leer nooit kouder of warmer worden dan de omgeving. Wanneer het leer optimaal kan ademen is het dus uitgesloten dat leer aan je huid plakt of koud aan voelt. Het koude aanvoelen kan niet langer dan een paar seconde duren.
Een regenpak beschermt je hele lichaam tegen regen en wind, en kan ervoor zorgen dat je droog blijft als je bijvoorbeeld op de fiets zit. Regenpakken zijn er in verschillende soorten en maten, van lichtgewicht pakken tot zwaardere, meer gevoerde pakken die beter geschikt zijn voor koud en nat weer.
Zet leren meubels niet in direct zon- of daglicht. Zet leren meubels niet tegen of direct naast een warmtebron, hierdoor bestaat de kans dat het leer snel uitdroogt.
Men moet het leder niet kletsnat laten worden. Bij gladde oppervlakken het leer vóór de behandeling met Old Leather Softener voorzichtig schuren. Met Old Leather Softener wordt hard geworden leder weer soepel gemaakt en beschermd tegen breuken.
Deze producten kun je dus zonder probleem behandelen met olie of was. Als je dit twee tot vier keer per jaar doet, blijft het leer soepel en behoudt het zijn flexibiliteit. Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend.
Onderhoud van een leren bank of onderhoud van een leren stoel kunt het beste doen met een speciaal prdouct. HG 4 in 1 voor leer is de beste manier om leer te onderhouden. HG 4 in 1 voor leer is geschikt voor vol-aniline en gedekverfd leer. Het reinigt en voedt het leer.
De Lederolie is het perfecte product om uw lederen meubels in topconditie te houden. De lederolie voedt en beschermt uw leder zodat het soepel en zacht blijft.
Het belangrijkste onderdeel van het onderhoud aan je leren schoenen is reinigen. Verwijder stof en vuil met een zachte borstel of een vochtige doek.Gebruik daarna zeep of een speciale leerreiniger om het leer goed schoon te maken. Breng deze reiniger aan met een zachte doek en veeg voorzichtig over de schoen.
Gemiddeld kan er op een schoen zo'n 1000 tot 1500 km gelopen worden.
In de hedendaagse modewereld zien we een heropleving van de leren jas in verschillende stijlen en snitten. Van bomberjacks tot bikerjassen, er is een stijl voor iedereen. Grote modehuizen en ontwerpers blijven de leren jas opnieuw uitvinden, waardoor het een vast onderdeel blijft van de moderne garderobe.
is een leren jas nog in de mode? Leren jassen zijn al jarenlang een populair kledingstuk onder zowel mannen als vrouwen. Door de jaren heen is de populariteit van leren jassen blijven groeien en het lijkt erop dat deze trend voorlopig niet zal verdwijnen.
Met leerverf breng je een nieuwe toplaag aan op het leer. Dit hecht permanent en beschermt het leer tegen intensief gebruik en slijtage. Met leerverf kun je daarom ook het leer in een andere kleur verven. Leerverf gebruik je voor versleten, zwaar verkleurd en gebarsten leer.