Wanneer je kiest voor een klassiek interieur zal je verschillende tinten wit combineren met diepe en warme tinten van grijs, blauw, paars, rood of groen. Als je daarentegen kiest voor een toffe vintage look zal je gebruik gaan maken van felle tinten rood, groen, geel en blauw in combinatie met beige-witte tinten.
Wit is een neutrale kleur en kun je daarom heel goed combineren met grijs, taupe, bruin of zwart maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, rood, groen, petrol, blauw, paars, oranje, roze of turquoise.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
Een combinatie die het altijd goed doet is wit en een natuurtint. Gordijnen in de kleuren lichtbruin, ecru, taupe of terracotta passen perfect bij jouw witte muur. Omdat al deze kleuren vrij dicht bij elkaar liggen, zorgt een combinatie van deze kleuren voor een harmonieuze sfeer in huis.
Wil je gebroken wit laten mengen, dan kun je beter voor RAL 9010 kiezen. Maar ook RAL 9001 kan prima gecombineerd worden met uiteenlopende tinten. In deze blog bieden we je wat opties ter inspiratie.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Jarenlang waren de wittinten RAL9010 en RAL9016 de meest gekozen kleur muurverf. Het werd gezien als een veilige, neutrale basiskleur voor de muren. Ik volg graag de nieuwste trends op interieurgebied en witte muren zijn om verschillende redenen op zijn retour. Beige is het nieuw wit en de trendkleur voor 2023.
Niet alleen hout, maar ook andere natuurlijke materialen zoals riet, rotan, raffia, jute en zeegras geven warmte aan een wit interieur. Kies voor een ambachtelijk gevlochten lampenkap, bijvoorbeeld, of voor stoelen met rotan zittingen, die weer helemaal terug zijn van weggeweest.
Als je een wit interieur met kleur wilt combineren, kun je voor een discrete look kiezen met zachte pasteltinten of natuurlijke kleuren. Krachtigere maar toch zachte kleuren, zoals groen en blauw, zijn eveneens goede tegenhangers voor wit, bijvoorbeeld in een mediterraan interieur.
Muren zijn puur wit (RAL9010) en er wordt gespeeld met contrastkleuren. Meubels in zwart of donkergrijs en accessoires in donkere tinten. Ook hier is de kleur wit zeer belangrijk voor de basis van de stijl.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Woontrend 2023: Natuurlijk en duurzaam
Duurzaam design, de natuur naar binnen halen en een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige en warme rood- en bruintinten. Dat is één van de kleurtrends, maar ook een van de woontrends, die we in 2023 zeker terug gaan zien.
Zoveel kleuren bij zoveel outfits
Zwarte, witte, donkerblauwe, beige en nudekleurige schoenen zijn een veilige keuze als je er zeker van wil zijn dat je jouw nieuwe schoenen vaak kunt dragen. Deze kleuren passen bij heel veel verschillende andere kleuren.
Beige muurverf gaat goed samen met andere basiskleuren zoals wit, zwart, grijs en bruin. Daarnaast kun je beige prima combineren met aardetinten zoals terracotta, antraciet en bruin. Ook kan beige dominante kleuren verzachten.
Juist omdat RAL 9010 zo'n neutrale kleur is kom je in combinatie met veel kleuren goed uit. Het combineren van RAL 9010 met andere RAL kleuren kan perfect met bijvoorbeeld met RAL 7016, RAL 7021 of de lichtere RAL 7035. Uiteraard kun je met de aardetinten bruin, groen en blauw ook perfect uit de voeten.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.
Tuurlijk wit kun je met alles combineren, wit is licht en wit is – kortom – makkelijk. Maar wit is ook koel en zonder de juiste styling kan een witte ruimte onaf voelen. En ook nog eens: op witte muren zie je vlekken en krassen extra goed.
De twee RAL kleuren lijken hetzelfde maar er zit een duidelijk verschil tussen beide RAL wittinten. De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit. De kleur oogt wit totdat je deze bij een spierwitte achtergrond houdt, dan zie je dat het gebroken wit is.
RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel.
Wil je graag een muur in een donkere of felle kleur schilderen? Kies het liefste de muur met het minste oppervlak. Hierdoor hou je de meeste rust in de kamer. Wanneer je wel een groot oppervlak wilt schilderen, kies dan liever een iets lichtere kleur of een kleur waar wat meer grijs doorheen gemengd is.
Wat zijn warme interieur kleuren? Als je graag een warm interieur wil creëren, kun je het beste warme kleuren gebruiken. Je kunt hierbij denken aan geel, oranje, rood en bruin.
De kleur groen geeft een grote invloed op onze emoties. Pastelgroen, grijsgroen, licht- of donkergroen: het zijn allemaal kleuren die rust en energie brengen.
Als je werkt met echt witte wanden in je kamer, is de keus voor off-white kozijnen de juiste. Het doet de kamer groter lijken en de muren nog witter. Varieer en experimenteer eens in de glansgraden van de verf in ral 9010. Hierdoor voorkom je dat de het gebruik van wittinten steriel en saai overkomen.
• Zuiver wit: RAL 9010
Dit kan je goed zien als je de kleur tegen een spierwitte muur houdt. RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Het heeft geen gelige ondertoon en is daardoor een stuk neutraler binnenhuis.