Adembescherming is nodig om je luchtwegen te beschermen. Via je luchtwegen kunnen de vezels namelijk in je longen terecht komen. Om asbest te verwijderen kun je zowel een stofmasker als een volgelaatsmasker dragen. Welke je kiest hangt vooral af van de duur van de werkzaamheden.
Huidbescherming. Veilig werken met asbest vraagt om lichaamsbescherming. De vezels kunnen namelijk ook via de huid het lichaam binnendringen. Bescherm jezelf daarom goed met een wegwerpoverall met capuchon, zoals de Alphatec 1500 plus of OXXA Cover Plus 6905.
Nitril werkhandschoenen bieden 100% bescherming tijdens het werken met asbest. Dit betreft handschoenen die niet luchtdoorlatend zijn. Deze handschoenen voldoen aan alle gestelde eisen bij het verwijderen van asbest.
Voor het verwijderen van asbest mag alleen een stofmasker gebruikt worden die voldoet aan de FFP3 kwaliteit, deze maskers bieden effectieve bescherming (tot 50 keer de grenswaarde) tegen stofdeeltjes van giftige tot zeer giftige stoffen.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
Asbesthoudende materialen zoals golfplaten knappen bij een brand kapot. Gebeurt dit, dan komen er asbestvezels via de rook in de lucht. Dit vervuilt de hele regio, soms tot wel 500 meter ver. Maar het gevaar hiervan is niet groter dan bij een gewone rookwolk; rook inademen is altijd slecht.
Longvlieskanker en buikvlieskanker noemen we mesothelioom. Er zit vaak een lange tijd tussen de periode dat iemand asbest heeft ingeademd en het moment dat hij kanker krijgt. Het kan dertig jaar tot zestig jaar duren voor iemand mesothelioom krijgt.
Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke, omdat bij deze structuur de vezels stevig met elkaar zijn verbonden. De asbest kan hierdoor moeilijk vrijkomen, mits het materiaal niet is beschadigd. Als het materiaal wel beschadigd is, kan ook hechtgebonden asbest vrijkomen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
De rol van asbest in je dakbeschot
Asbest in een dakbeschot is toegepast op dunne platen om voor een goede isolatie te zorgen. Het is hechtgebonden, wat inhoudt dat het opgesloten zit in het materiaal van de plaat. De asbestvezels komen niet in contact met de buitenlucht en je kunt ze daarom niet inademen.
Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand en kun je het rustig laten zitten. Maar als je erin gaat breken, boren of zagen, komen er kankerverwekkende vezels vrij. Vooral in huis is dat onwenselijk: het asbest kan daar lang aanwezig blijven waardoor het risico op inademen groot is.
Voor het opbouwen van containments en het verpakken van asbest is een hoogwaardige PE folie noodzakelijk. Bij asbestverwijdering is het zeer belangrijk dat de PE folies voldoen aan de voorgeschreven diktes, zodat de kans op scheuren bij containments of bij het verpakken van asbesthoudend afval zeer gering is.
Er is geen landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Mogelijk kunt u wel via uw gemeente of provincie een subsidie of lening aanvragen.
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC materiaal. De vinyl handschoenen zijn in vergelijking met de latex en nitril handschoenen de minst sterke handschoen. Tevens bieden zij hierdoor ook minder bescherming. Vinyl handschoenen zijn een goed alternatief voor mensen met een latexallergie.
Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt. Hoe schadelijk hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer asbestvezels je gedurende je leven inademt, hoe groter de kans op het krijgen van kanker door asbest.
Heb je een ouder huis, of sta je op het punt een ouder huis te kopen, dan is er kans dat er zich ergens asbest bevindt. Het is onder het Verbod op Asbestdaken van de Rijksoverheid jouw verantwoordelijkheid om dit voor 2024 te (laten) verwijderen.
U kunt niets doen. Er zijn geen medische testen waarmee u kunt zien hoeveel asbest u heeft ingeademd. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld niet te zien op een röntgenfoto. En de kans dat u ziek wordt is klein, als u slechts eenmaal in aanraking bent gekomen met asbest.
Isolatielagen zijn een gevaarlijke toepassing van asbest, vanwege de losgebondenheid, het hoge asbestgehalte (10-100%) en het gebruik van blauwe en bruine asbest.
Als je het pleisterwerk lichtjes indrukt en het niet meegeeft, kan dit een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van asbest. Geschiedenis van het gebouw: Als er in het verleden asbesthoudend materiaal is verwijderd uit het gebouw, dan is het mogelijk dat er restanten zijn achtergebleven in het pleisterwerk.
Asbest houdende muren kunt u in alle ruimtes vinden. Het werd vaak gebruikt onder daken en in kamers. Er zijn een aantal kenmerken waaraan u asbest in een muur kunt herkennen. In dit blog gaan we wat dieper in op de vraag hoe u asbest kunt herkennen en nemen we de mogelijkheden door om zelf asbest te verwijderen.
Asbestcementplaten bevinden zich het meest in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Niet-hechtgebonden brandwerend board is regelmatig toegepast als brandwerend materiaal in met name garages en rondom cv-ketels.
De inademing van asbestvezels gaat hand in hand met de toename van het risico op de ontwikkeling van een aantal ernstige aandoeningen. Het kan gaan om verdikkingen van het longvlies maar ook over asbestose of een dodelijk mesothelioom.
In bijna alle gebouwen die tussen 1960 en 1980 zijn gebouwd zit asbest. Het is lastig om het materiaal te herkennen. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets.
Ja, de gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.
Klachten zijn: moe zijn, afvallen en moeilijk ademen. U krijgt onderzoeken, zoals een CT-scan. U wordt niet meer beter van asbestkanker. Met behandelingen kunt u langer leven of minder klachten krijgen.
Harry de Winter (73) kreeg 2,5 jaar geleden de diagnose mesothelioom (asbestkanker). Het is een zeldzame vorm van kanker waarvan je niet kunt genezen.