Bulging: de tussenwervelschijf puilt uit. Hernia: de tussenwervelschijf scheurt los en schuift naar achteren tegen het ruggenmergkanaal.
De wervelkolom wordt stabieler gemaakt waardoor de druk op de verzwakte tussenwervelschijf gelijkmatiger verdeeld wordt en de uitstulping zal verminderen. De tussenwervelschijf zelf kan echter niet genezen.
In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Probeer niet in een houding te staan of zitten die veel pijn doet. Maak ook geen bewegingen die veel pijn doen. Kies de houding die de minste pijn geeft als u gaat liggen, bijvoorbeeld: op uw rug met een paar kussens onder uw knieën.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Facetartrose is een aandoening van uw facetgewrichtjes. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar. Tussen deze gewrichtjes zit kraakbeen. Als u ouder wordt verdunt uw kraakbeen en kan uw rug pijnlijk of stijf voelen.
Een hernia of een discushernia is een uitstulping (of uitpuiling) van een tussenwervelschijf, waarbij de buitenste kraakbeenringen (annulus) van de wervelschijf doorgescheurd zijn. Hierdoor kan de gelachtige vloeistof van de zachte kern (nucleus) uit de discus ontsnappen.
Oorzaken Discopathie
Er zijn nog een aantal andere risicofactoren die de kans op discopathie vergroten: Een fysiek zwaar beroep, waarbij u bijvoorbeeld veel moet tillen. Een combinatie van vaak draaiende bewegingen maken en veel tillen met gestrekte benen en knieën. Lange tijd in dezelfde houding zitten of staan.
Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom. Deze veroudering noemen we ook wel slijtage of artrose. Discopathie kan pijn veroorzaken in uw onderrug of drukken op uw zenuwen, waardoor u beenpijn kunt krijgen. Discopathie noemen we ook wel een versleten rug.
Ischias, ook wel ischialgie genoemd, is een vorm van rugpijn die voornamelijk rond de rug, billen en benen plaatsvindt. Het is een veel voorkomende klacht, maar gelukkig ook een die verholpen kan worden met de juiste behandeling. De keuze van de technieken zijn afhankelijk van de actuele toestand van de klacht.
Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld. Stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd. Stenose komt meestal voor in de rug, dit heet een lumbale stenose. De kanaalvernauwing kan ook in uw nek voorkomen, zie stenose in de nek.
Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Een hernia komt veelal in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. Op deze pagina leest u meer over rughernia.
Behandeling van discusprotrusie
De meeste klachten bij een discusprotrusie kunnen behandeld worden door een combinatie van klassieke pijnstillers en kinesitherapie. De kinesitherapeut gebruikt warmte, ultrasound en elektrotherapie om de pijn te verminderen.
Dura. In de wervelkolom bevindt zich een schacht waardoor het ruggenmerg loopt. Dit zijn in feite de zenuwen vanuit de hersenen die naar verschillende delen van het lichaam gaan. Het ruggenmerg ligt goed beschermd in een stevig vlies dat de dura of de durale zak wordt genoemd.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Over het algemeen heeft de voorkeur om een hernia te behandelen zonder operatie. Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Pijn die wordt veroorzaakt vanuit de facetgewrichten is vooral te voelen als hoge rugpijn aan één kant, maar de pijn kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn kan vanuit uw hoge rug uitstralen naar uw flank of naar de voor-, zij- of achterkant van de (onder)rug.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van invaliditeit. Ook heeft deze gewrichtsaandoening een grote impact op de samenleving en op de economie. Denk maar aan tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om te bewegen met een hernia. Hierbij belast u uw rug niet te veel. Wanneer u veel pijn heeft als u beweegt, kunt u in overleg met de behandelend arts pijnstillers gebruiken. Daarbij wordt het aanbevolen om regelmatig af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen.