Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort 'spierkramp' gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.
Complicaties komen bij dry needling nauwelijks voor. Na een dry needling behandeling kun je wel last krijgen van lichte bijwerkingen. Meestal geeft dry needling direct een bepaalde vorm van verlichting. Het behandelde gebied kan tot 2 dagen na de behandeling beurs aanvoelen.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Ook volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is het bewijs voor de effectiviteit van dry needling niet sluitend. De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemt de effectiviteit niet bewezen en stelt dat eventuele effecten vooral placebo-effecten zijn.
Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen en kunt u last krijgen van napijn. Dit neemt na één of twee dagen weer af en verdwijnt spontaan. Na een behandeling Dry Needling kunt u spierpijn krijgen.
Wat kunt u voelen na een behandeling Dry Needling
De eerste uren is dit het hevigst, ook aanspannen van de net behandelde spieren is dan pijnlijk. Na de nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden.
Door het 'aanprikken' van spierverhardingen volgens de dry needling-methode gaan de spieren ontspannen. De spier kan in eerste instantie wat beurs, zwaar of pijnlijk aanvoelen en soms volgen er reacties als zweten, moe- of duizeligheid. Dit kan onplezierig zijn, maar trekt snel weg.
Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Dry needling is dus geen pijnvrije behandelmethode.
Samengevat zijn symptomen van triggerpoints:
lokale, diepe pijn bij druk op de triggerpoint. continue pijn zonder druk op de triggerpoint. uitstralende pijn (referred pain) volgens vaste patronen. de diepe pijn kan scherper aanvoelen bij bewegen.
Kan ik na dry needling sporten? Direct na de behandeling kan de spier wat zwaar aanvoelen, zoals spierpijn. Daarom vinden sommige mensen het niet prettig om direct na de dry needling te sporten. Je mag wel sporten, maar bij flinke stijfheid adviseren wij om één dag na de behandeling het sporten weer op te pakken.
Een triggerpoint is een verkramping van een klein deel van de spier. Een spierkramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel en kunnen lang blijven bestaan en voortdurend pijnklachten geven.
Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten. De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en carpaal tunnel syndroom.
Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde 'triggerpoints'. Het is dus geen 'energiebehandeling'.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.
Het wordt afgeraden in de eerste 26 weken van de zwangerschap, bij bloedziekte (hemofilie), lokale en systematische infecties, en aanwezigheid van HIV of het Hepatitis virus.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen. Voorbeelden zijn diazepam en clonazepam.
De m. sternocleidomastoideus kan, indien eenzijdig geactiveerd, het hoofd buigen en draaien. Het is een homolaterale lateroflexor. Dat wil zeggen dat de buiging van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de kant ligt waarheen de buiging gericht is.