Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Een vriezer verplaats je altijd stand. Hiermee voorkom je dat olie van de compressor in de koelleidingen komt en schade veroorzaakt.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen.
Snel vriezer ontdooien
Om snel je vriezer te ontdooien: Vriezer leeghalen en met een plantenspuit met warm water erin op het ijs spuiten. Zo is je vriezer snel ontdooid.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Als hij vertikaal vervoert is kan u hem al na 4 a 5 uren in dienst nemen. Heeft u hem op zijn zijde vervoert of moeten verhuizen dan kan u beter 10 a 12 uren wachten.
Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Installatie koelkast/vriezer
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.