Appelcider azijn heeft een pH van 4,5 tot 5,5. Dit is vergelijkbaar met die van de hoofdhuid en zorgt ervoor dat je haar weer in balans wordt gebracht en zijn kracht terugkrijgt.
Glanzend haar
Een snelle spoelbeurt tijdens het douchen doet al veel goeds: appelazijn laat de haarschubben sluiten. Het spoelt opgehoopte restanten weg, zoals restjes zeep of kalk van je shampoo en conditioner.
De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van azijn helpen de pH-waarde van de hoofdhuid in balans te houden en doodt gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Ook laat azijn de haarschubben sluiten. Het spoelt opgehoopte restanten weg, zoals restjes zeep, shampoo en conditioner.
Witte azijn gaat ook een stap verder. Het helpt de glans te verhogen, de pH in balans te brengen en pluis en poreusheid van het haar te verminderen. En het verlagen van de pH van het haar kan zelfs helpen bij het versterken ervan.
Toch is het geen aanrader om dit goedje op je haar te gebruiken. Heleen: 'Als je de azijn niet genoeg verdunt waardoor de pH veel te laag is, kun je er echt schade mee doen aan je hoofdhuid. ' Door een te lage pH op je hoofdhuid te gebruiken kan deze huid geïrriteerd raken en pijnlijk worden.
Kies het liefste een biologische appelciderazijn uit zonder sulfiet die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat (echte, ongepasteuriseerde appelciderazijn heeft helemaal geen conserveermiddel nodig).
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
Droog haar houdt van minder azijn en vettig haar van meer. Het beste is om de spoelingen te beperken tot maximaal twee maal per week. Zodra je haar is aangepast aan het gebruik van de haarzeep kun je gaan minderen, tot bijvoorbeeld twee keer per maand de appelazijn spoeling gebruiken.
Appelazijn tegen roos en witte schilfers
Met een spoeling van appelciderazijn zorg je ervoor dat de hoofdhuid helemaal vrij is van chemicaliën en bacteriën. Hierdoor ben je snel af van de witte schilfers in je haar door roos.
Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt.
Meng 2 gelijke delen azijn en warm water door elkaar (hoeveel je nodig hebt hangt af van de lengte van je haar). Breng het mengsel aan op je haar. Zorg dat je haar goed nat wordt. Wikkel je haar in plastic folie of zet een douchemuts op en laat het mengsel ongeveer 15 minuten intrekken.
Witte azijn wordt gemaakt door de fermentatie van alcohol. Het proces van het maken van witte azijn begint met het mengen van gefermenteerde graanalcohol met water om een basis te creëren. De basis wordt vervolgens verdund met water tot een gewenste zuurgraad is bereikt.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Kalknagels behandelen met Appelazijn
Appelazijn is ook een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit gepureerde appels. Het wordt ook wel appelcider azijn of appelcider genoemd en is minder heftig dan natuur azijn. Appelazijn is van nature zuur en daar kunnen schimmels over het algemeen heel slecht tegen.
Toepassingen van verdunde schoonmaakazijn
Het gebruik van verdunde schoonmaakazijn is net zo gevarieerd als het onverdunde product. Je kunt het gebruiken voor alles, van inductie kookplaat schoonmaken tot het verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen.
Witte azijn is geweldig voor het verwijderen van kalkaanslag, ontvetten en desinfecteren. Appelazijn: Deze heeft een licht fruitige geur en wordt ook vaak gebruikt voor schoonmaken. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als witte azijn en kan worden gebruikt voor glasreiniging, ontgeuring en meer.
Luizen bestrijden met azijn kan ook!
Om precies te zijn gaat het dan eerder om neten verwijderen met azijn. Luizen neten of luizen eitjes zijn lastig te verwijderen. Je kunt ze eventueel eerst losweken door te deppen met azijn. Daarna kun je ze met je nagels verwijderen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.