Hoe je het doet? Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
In plaats van dat je de vloeibare shampoo uit de fles knijpt, zeep je nu je haren in door met een blok zeep over je natte haren te wrijven. Net zo lang totdat je genoeg zeep en schuim hebt om te kunnen wassen. Zorg dus eerst dat het haar goed nat is, dan gaat het sneller schuimen.
Verdeel wat baking soda over je haar en wrijf je hoofdhuid ermee schoon. Na het uitspoelen meng je wat appelazijn met water en breng je dit ook aan op je hoofdhuid. Even laten intrekken en daarna goed uitspoelen. De baking soda zorgt ervoor dat de hoofdhuid gereinigd wordt en de appelazijn dat je haar niet meer vet is.
Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid. Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen. Het zal misschien wat meer naar bloemetjes ruiken en wat minder goed doorkambaar zijn, maar je hoeft wel maar één fles mee te sjouwen op vakantie.
De zeep wordt ook nu nog gebruikt om lichaam en haar mee schoon te maken. Het is een prima zeep dat veilig gebruikt kan worden op je huid en haar.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Het kan! Of je je haar nu dagelijks wast of niet, het is sowieso een goed idee om niet te veel shampoo te gebruiken. Wist je dat zacht leidingwater je shampoo veel beter laat schuimen, zodat je er minder van nodig hebt? Bovendien is water zonder kalk ook veel beter voor je haar én je huid.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
De meest eenvoudige manier voor zelf shampoo maken is door 1 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) met 2 eetlepels water te mengen. Baking soda lost op in water, dus het goedje blijft wat waterig. Spoel na het wassen goed uit met een prachtige bos glanzend haar als resultaat.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
Azijn laat je haar niet alleen glanzen, maar zorgt er door zijn lichte zuurheid ook voor dat de pH van je hoofdhuid in balans blijft. Een azijnspoeling werkt daarom uitstekend om de krullen in je haar te houden en je haar minder pluizig te maken.
Cafeïne gaat de effecten van DHT tegen, een hormoon dat haarzakjes beschadigt en voor haaruitval zorgt. Door cafeïne wordt de haarschacht langer en sterker en gaat je haar sneller groeien.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Handen wassen
Heb je plakkerige handen of verf aan je handen na een dagje klussen? Ook dat kan je oplossen met wat shampoo. Was je handen dus een keer niet met zeep. Je zal zien dat je veel minder nodig hebt en dat voel je natuurlijk in de portemonnee.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Een 2-in-1 shampoo helpt om uw hoofdhuid goed verzorgd te houden. De lengten van uw haar zullen worden versterkt, zonder gespleten punten of beschadigde punten.
Beide bevatten een conserveringsmiddel, een soort zeep, en een middel dat de zeep helpt te verspreiden. Net als met afwasmiddel is dat nodig om het vet in kleine stukjes te verdelen. Uiteindelijk gaat het om de zeep. In shampoo zit verder een middel dat het haar minder statisch maakt.
Dat is een lastige vraag, maar als je kijkt naar alle middelen die in de meeste haarproducten zitten zou ik zeggen: ja, shampoo is niet goed voor je haar en hoofdhuid. Onze huid heeft een natuurlijke vetlaag, elke keer als we shampoo gebruiken verstoren we dat evenwicht.
Ja, het is goed om af en toe je haar met afwasmiddel te wassen. Maar je moet het niet elke dag doen. Het werkt goed om vuil, vet en roos te verwijderen, maar het zal de natuurlijke oliën uit je haar halen en verwijderen.
In plaats van shampoo was je je haar met afwasmiddel. Afwasmiddel is een enorm sterke ontvetter en zuigt alle olie op uit je haar. Wees er dus voorzichtig mee en doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als het goed voor je werkt.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.