Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.
Voor de meeste beginners is iedere dag op de crosstrainer echter verre van ideaal. Overbelasting ligt dan namelijk al snel op de loer. Ons advies is om je trainingen op te bouwen, waarbij je begint met 5 minuten en zodoende langzaam toewerkt naar 30 minuten. Houd 30 minuten per dag aan als maximum trainingsduur.
Train je hele lichaam
Een groot voordeel van een crosstrainer in vergelijking met veel andere fitnessapparaten, is dat je met een crosstrainer je hele lichaam traint. Je spant namelijk je rugspieren, schouder- en armspieren, buikspieren en je bil- en beenspieren aan.
Ideaal voor een full body warming up of het trainen van de algehele conditie. Als je wilt afvallen is de crosstrainer zeer effectief. In vergelijking tot fietsen, krachttraining of hardlopen verbruik je op de crosstrainer tot wel 700 kcal per uur. Gemiddeld aantal verbrande calorieën in 60 minuten.
Om af te kunnen vallen op een crosstrainer is het niet het beste om zo hard je kunt te gaan trainen. Juist een wat lagere hartslag zet je lichaam aan tot het verbranden van vet. Als je tijdens een training zorgt dat je hartslag op dat niveau blijft, zul je het meeste gewicht kunnen verliezen.
Volgens studies zou je bij het hardlopen op een loopband gedurende 1 uur ongeveer 705 tot 866 calorieën verbranden. Bij een crosstrainer ligt dit op ongeveer 773 calorieën. In vergelijking verbrand je over het algemeen dus iets meer calorieën met een loopband. De loopband is dus iets beter om af te vallen.
Rug en knieën
Over het algemeen is een crosstrainer een prima apparaat voor mensen met rugpijn, mits deze niet al te ernstig is natuurlijk. Bij hevige rugpijn kun je het beste gewoon rust nemen of anders gebruik maken van een ligfiets hometrainer.
Tijd voor een warming-up! Start met 10 minuten crosstrainen op een laag tempo. Zet het weerstandsniveau van de crosstrainer op een laag level. Geef 1 minuut alles wat je hebt op de crosstrainer. Na deze minuut waarin je tot het uiterste bent gegaan, pas je je snelheid weer aan tot een rustig tempo.
Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo'n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.
Sporten op een crosstrainer is een full-body workout voor je lichaam, mits je de bewegende handvatten gebruikt. Hiermee train je behalve je benen ook licht de spieren in je armen en je rug- en buikspieren.
Een crosstrainer is gemakkelijk in gebruik
Je gaat op de voetsteunen staan, je pakt de hendels vast en begint de hendels heen en weer te bewegen. Jouw voeten kunnen de beweging daarna ondersteunen. Mocht je het niveau niet moeilijk genoeg vinden dan kun je deze nog wat omhoog doen.
Wanneer je begint zal je al snel resultaat zien. Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten.
Je spieren zijn gebaat bij een goede doorbloeding, daarom is het aan te raden om je training af te sluiten met een cardio-setje. Dit hoeft geen lange training te zijn. Een voorgeprogrammeerde intervaltraining van 20 minuten kan al voldoende zijn.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
Dit doe je door geregeld je conditie te meten. Dus lukt het bijvoorbeeld om steeds langer te joggen in plaats van te wandelen. Of merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde afstand bij dezelfde hartslag op een hoger tempo kunt hardlopen. Dit zijn allemaal signalen dat je conditie is verbeterd.
Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.
Getrainde sporters zijn na vier weken niksen bijvoorbeeld nog net zo sterk als in de periode dat ze regelmatig sportten. Pas na acht tot twaalf weken is er een achteruitgang te zien. Je spierkracht daalt in die tijd met zeven tot twaalf procent. Dit geldt voor zowel gewichtheffers als voor minder fanatieke sporters.
Zwemmen en aquagym
Dat is dé sport voor mensen met rugklachten. In het water weegt men minder, waardoor de rug minder belast is. Het water draagt het lichaam en de gewrichten worden nauwelijks belast. Het is uiteraard wel belangrijk om de correcte zwemtechniek toe te passen.
Oefening 2: Planken
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.
Een hele rugvriendelijke sport is zwemmen. Ook andere sporten zoals fietsen, wandelen en wellicht roeien kunnen helpen om zijn rug sterk te houden en leveren minder risico's op.”