Het bootsmannetje wordt ongeveer 15 millimeter lang en komt in alle wateren voor: zowel in permanente waterpartijen als grote regenplassen. Vanwege de relatief krachtige monddelen kan het insect beter niet opgepakt worden, want ze kunnen gemeen bijten.
Jonge bootsmannetjes zijn eerst wit met opvallende rode ogen en krijgen later de volwassen kleuren. Vanwege de krachtige kaken kunt u er maar beter vanaf blijven want ze kunnen u pijnlijk bijten. Ze worden dan ook wel waterbij of waterwesp genoemd.
Bootsmannetjes zwemmen op hun rug en lijken hierdoor op een bootje. Het ziet er heel leuk uit, maar eigenlijk is het een gemene rover. Het bootsmannetje eet kikkervisjes, insecten en kleine vissen (zelfs als ze groter zijn dan hij zelf) en soms eet hij ook soortgenoten.
Met een sterke zuigsnuit en krachtige kaken pakken ze hun prooien. Ook de mens kan gebeten worden. Het gewoon bootsmannetje kan zowel goed zwemmen als vliegen.
Er zit maar 1 manier op om van deze beestjes af te komen en dat is vangen (ze moeten eens in de zoveel tijd boven water komen om een nieuwe luchtbel te halen, die ze vervolgens tegen hun buik meenemen) en vernietigen.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Volwassen watermijten leven van watervlooien en zachte larven van insecten, zoals de haftelarve en de larve van de watergaasvlieg.
Bedwantsen zijn de vampiers onder de wantsen: ze leven van het bloed van mensen. Ze komen 's nachts tevoorschijn en steken hun zuigsnuit in een stukje onbedekte mensenhuid. Overdag verstoppen ze zich in moeilijk bereikbare plaatsen, zoals diepe kieren in een bed en spleten in de muur.
In ondiepe sloten en plassen leeft de waterschorpioen. Dit waterinsect heeft een lange adembuis aan het achterlijf. Deze buis is te vergelijken met een snorkel uit de duiksport. Onder de dekschilden zitten vleugels.
Dit insect ademt door adembuizen in het lichaam. De schaatsenrijder leeft het hele jaar. Een schaatsenrijder is vaak te vinden op plassen, sloten of beekjes waar het water schoon is.
Je vindt : larve van steenvlieg, larve van kokerjuffer, larve van eendagsvlieg, en ook zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen, rode muggenlarve en rattenstaartlarve. Het aantal insecten dat heel zijn leven in het water leeft is niet zo groot. Wat kevers en wat waterwantsen, dat is het zo'n beetje.
In het stilstaand water leven verschillende soort beestjes, denk bijvoorbeeld aan: waterkevers, larven, wantsen, muggen, spinnen en watervlooien. Het is hierdoor zeer belangrijk om uw zwembad goed te onderhouden om deze beestjes daarmee te weren.
Op het menu staan voornamelijk wormen, insecten of de larven, kleine spinnen en slakken. Salamanders die in het water leven, eten kleine waterdiertjes als insectenlarven, zoals larven van kevers, haften en waterjuffers.
De duikerwants eet plankton en afval. Plankton bestaat uit algen en heel kleine diertjes.
Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. 's Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor.
Watermijten gaan nooit naar boven om lucht te halen, toch zijn de tracheeën gevuld met lucht. Onderop het lijf zit de geslachtsopening (genitaal).
Leefwijze en eetpatroon
We kijken hierbij naar de huisstofmijt, waar de meesten last van hebben. Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
De meningen hoe een vijver eruit moet zien, zijn erg verdeeld. In een biologisch gezonde vijver zal het water helder zijn. Je kunt je erin spiegelen als je plat op de buik ligt en naar de waterbewoners tuurt. De kleur van het water zegt vaak weinig over de kwaliteit van het vijversysteem.