Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Welk schuurpapier je gebruikt voor kozijnen is afhankelijk van de leeftijd van het kozijn. Voor nieuw hout gebruik je korrel 80-120. Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Schuren tussen twee laklagen
Gebruik voor het opschuren van de lak of verf korrel P240 of P320.
Verwijder vuil en ontvet het hout grondig. Doe een scheut ammonia op een poetsdoek en maak hiermee het hout vetvrij. Gebruik geen sop van afwasmiddel, dit kan juist vet achterlaten. Verwijder alle losse verfdelen en schuur het hout goed glad.
De deur schuren
Ongeschaafd hout kun je het beste behandelen met middelgrof schuurpapier (korrel 180). Geschaafd hout hoef je uiteraard niet te schuren. Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de verfbladders weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met grof schuurpapier (korrel 80-120).
Dan is de excentrische schuurmachine het apparaat dat je zoekt. Deze machine is, dankzij de roterende schuurkop, perfect voor het geheel kaal schuren van de kozijnen. Makita, DeWalt, Bosch, Powerplus, Metabo en Black & Decker hebben allen deze schuurmachine in het assortiment.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. P180 betekent dus dat er 180 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
TIP 5: SCHOONMAKEN
Uiteraard moet je ook na het schuren het materiaal weer goed schoonmaken. Op die manier krijg je namelijk het gladste resultaat. Check eerst even goed of alle oppervlaktes, dus ook bijvoorbeeld de moeilijke hoekjes, goed glad geschuurd zijn. Dit kun je het beste doen door met de hand te voelen.
Schuren van oude verflagen
Je kunt na het schoonmaken, als de ondergrond goed droog is, de ondergrond goed schuren. Je kunt met handschuurpapier of met schuurpapier voor de machine de ondergrond schuren. Gebruik goed schuurpapier, met goed schuurpapier kun je niet alleen beter schuren, het gaat ook langer mee.
Dat doe je met een grove korrel schuurpapier. Denk in dat geval aan schuurpapier met korrel 80 of 60. Je kan hierdoor grondig schuren en alle oude verf verwijderen van de ondergrond. Zo krijg je een mooi egaal geheel om de nieuwe verflaag op aan te brengen.