Het is niet verstandig om cavia's en konijnen samen te houden. Konijnen zijn namelijk andere dieren dan cavia's. Ze spreken elkaars taal niet en maken compleet verschillende geluidjes. Cavia's fluiten bijvoorbeeld en piepen, waardoor een konijn gestrest kan raken.
Konijnen en cavia's zijn sociale dieren en kunnen het beste in paren worden gehouden. Klik hier voor advies over de verzorging van konijnen en cavia's. Konijnen en cavia's zijn sociale dieren en kunnen het beste in paren worden gehouden.
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om konijnen en andere huisdieren in één gezin te laten opgroeien. Je kunt hier een eenduidig antwoord op geven: dat ligt aan het andere huisdier, niet aan het konijn. Konijnen zijn van nature veganisten en kunnen over het algemeen overweg met alle andere dieren.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Twee mannelijke dieren kan je alleen samen houden als ze al van jongsaf samen zitten en er geen vrouwtje bij zit. Zet geen andere diersoorten bij de cavia's. Cavia's en konijnen worden al eens samen gehouden, maar dat kan problemen geven. De dieren begrijpen elkaar niet.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Bij de eerste kennismaking/koppeling is het het beste de konijnen maar kort bij elkaar te laten. Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg. Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol.
Cavia's zijn vergeleken met andere huisdieren vrij makkelijk te verzorgen, maar natuurlijk hebben ook cavia's dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zorg nodig. Afhankelijk van bijvoorbeeld het soort caviahok dat u heeft, kunt u ervan uitgaan dat het verzorgen van een cavia gemiddeld 15 minuten per dag in beslag neemt.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Maar hoe vaak moet je een kooi nou verschonen? Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.