Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand. Voor het behouden van de kust wordt namelijk zand gespoten. Dat houdt in dat zand in de zee wordt opgezogen om daarmee stranden te verbreden. Fossielen komen soms uit het diepe door de stroming aan land spoelen.
Buizenzandsteen van de Donderboerkamp, Norg. Scolithos linearis, in het Nederlands buizenzandsteen genoemd, is het alleroudste fossiel dat in Nederland gevonden is. Het fossiel is meer dan vijfhonderd miljoen jaar oud en ziet eruit als een brok zandsteen dat bestaat uit allemaal parallelle staafjes.
Fossielen komen vooral voor in afzettings- of sedimentgesteente, dat zijn gesteenten die zijn ontstaan in de zee of in een rivier of meer. Vaak zijn de gesteentelagen uitgeslepen door een rivier, waardoor fossielen aan het oppervlak komen te liggen en ontdekt kunnen worden.
Een goede manier om te weten waar het geschikt soort gesteente aan te treffen is, is het consulteren van geologische kaarten. In de onderdelen Stratigrafie en Sedimenten kan je meer lezen. Daarnaast moet je natuurlijk in staat zijn een fossiel te herkennen in het veld.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer.
Fossielen vinden in Nederland is het makkelijkst aan het strand. Voor het behouden van de kust wordt namelijk zand gespoten. Dat houdt in dat zand in de zee wordt opgezogen om daarmee stranden te verbreden. Fossielen komen soms uit het diepe door de stroming aan land spoelen.
De oudste algemeen erkende fossielen zijn die uit de Strelley Pool in de regio Pilbara in West-Australië. Het zijn stromatolieten: afzettingsgesteente dat ontstaat doordat micro-organismen sedimenten invangen en vasthouden. Deze fossielen zijn 3,4 miljard jaar oud.
Botten en fossielen. Als je een bot of fossiel gevonden hebt en je wilt weten wat het is, kan je het beste met het bot naar Ecomare gaan. Als dat niet kan, maak dan foto's van het bot aan alle kanten, met een liniaal erbij voor de maat.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
Maar een van de dingen die u echt niet mag missen tijdens uw vakantie in Nieuwvliet is: haaientanden zoeken! Het strand van Zeeuws-Vlaanderen (Nieuwvliet, Cadzand en Breskens) staat er om bekend dat deze eeuwenoude fossielen hier te vinden zijn.
Cadzand. In Cadzand zijn grote haaientanden gevonden, zoals van Megaselachus megalodon. De kust voor het Zeeuws-Vlaamse plaatsje Cadzand staat bekend als het rijkste haaientandenstrand van Nederland. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Zeeland in een ver verleden een warme zee was waarin deze dieren rondzwommen.
Fossielen zijn meestal héél oud. De jongste fossielen (zoals bijvoorbeeld uit de ijstijd) zijn al gauw 10.000 jaar oud. Sommige hele oude fossielen zijn wel 550 miljoen jaar oud. Dat is 550.000.000 jaar!
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
1) opslag: de fossielen moeten bewaard worden in een droge omgeving, liefst afgesloten en van elkaar gescheiden (vb. in micromount doosjes). Een regelmatige controle op tekenen van pyrietbloei is nodig.
In Nederland kun je op allerlei plekken botten vinden: in de tuin, in het zand, of op het strand. De meeste botten die je op het strand vindt zijn niet van dolfijnen of zeehonden, maar van paarden, koeien of andere boerderijdieren.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Het leuke aan mineralen is dat je ze ook zelf kunt vinden. Afhankelijk van wat je wil verzamelen kan je op het strand, in een rivier of op de heide naar bijzondere stenen gaan zoeken. Ben je geïnteresseerd in onbeschadigde kristallen dan ben je afhankelijk van ontsluitingen in het gesteente zelf.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amatist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
Zwerfkeien komen eigenlijk vanuit heel Europa. De grotere keien zijn veelal in Noord Nederland te vinden. De rivierkeien kom je veelal tegen in Midden en Zuid Nederland. Deze keien werden destijds door het ijs meegesleept en de kleinere komen via de rivieren ons land binnen.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.