Deodorant: als je deo niet antibacterieel is gaat het ongeopend drie jaar mee, na opening zes maanden. Antibacteriële deodorant gaat een stuk langer mee. Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan. Een exfoliant op basis van glycolzuur of salicylzuur is langer houdbaar.
Toch is het verstandig dat wel te doen. Want als je producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden toch gebruikt, loop je het risico dat je huid er slecht op reageert. Bacteriën en microbe in een product dat over datum is kunnen huidproblemen veroorzaken die je juist wilt oplossen.
Schoonmaakmiddelen: 3 maanden. Daarna zijn ze minder effectief. Anti-muggen spray: 2 jaar. Daarna zijn ze minder effectief.
De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat. ' of 'uiterste gebruiksdatum'. Na deze datum is het medicijn niet meer te gebruiken.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Kun je verlopen tandpasta gebruiken? Het eenvoudige antwoord is ja. De verlopen tandpasta zal zijn smaak verliezen en mogelijk niet meer zo effectief zijn in het voorkomen van gaatjes en tandbederf.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Mascara kun je ongeveer 3 maanden bewaren als je het iedere dag gebruikt. Gebruik je de mascara alleen af en toe dan kun je het wel 6 maanden gebruiken. Natte producten hebben meer kans op bacteriën, daarom heeft mascara zo'n korte houdbaarheidsperiode.
Voor lippenstiften staat in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de 'levensduur' ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
Lipgloss: meng wat van je oude lipstick met vaseline om een instant lipgloss te maken. Je kan het product maken op de achterkant van je hand, zodat het opwarmt en het mooi op je lippen glijdt. Maar je kan ook een voorraadje aanleggen door een deel van de lipstick af te snijden en in een potje te mengen.
De uiterste gebruiks- datum staat op de verpakking vermeld na 'tenminste houdbaar tot einde. Na openen van de verpakking is dit product nog 12 maanden houdbaar. Sluit de tube na gebruik goed af; dit voorkomt uitdroging.
Voorbeelden van geurstoffen in scheerschuim zijn coumarine en limoneen. Conserveermiddelen: Door conserveermiddelen blijft scheerschuim lang houdbaar en kunnen er geen bacteriën en schimmels in groeien.
De letter M staat voor het Latijnse woord voor maand en het nummer verwijst naar het aantal maanden. Dus, een "12M" met een 'open potje' symbool betekent dat het product tot 12 maanden nadat je het hebt houdbaar is.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Op de verpakking moet wel degelijk een houdbaarheidsdatum staan. Behalve wanneer het anders vermeld staat op de verpakking ("houdbaar tot" - "Ex") is de houdbaarheid van de pasta 3 jaar. Dit geldt voor een nog niet geopende verpakking. Na geopend te zijn, is de houdbaarheid van tandpasta minstens 3 maanden.
€ 4.99 4 . Promotie: Promotie voorwaarden: Sensodyne en Parodontax alle varianten, combineren mogelijk.
Welke aspecten zijn dat? 4 De goedkoopste tandpasta kost 60 cent. De duurste tandpasta kost €5,-.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.