Het grootste gezin van Nederland bestaat uit vader Ynze Flietra (54), moeder Fenny (51) en maar liefst acht dochters en negen zonen, waaronder twee tweelingen.
Het grootste gezin uit Nederland: 17 kinderen
Of het officieel het grootste gezin is van ons land weet ik natuurlijk niet, maar overal komt deze familie naar voren als grootste gezin: familie Flietstra uit Castricum. Maar liefst 17 kinderen lopen hier rond te springen. Om precies te zijn: 8 meisjes en 9 jongens.
Het gezin Flietstra bestaat uit negentien personen. Naast de 62-jarige vader Ynze Flietstra en moeder Fenny (59) zijn er acht dochters en negen zoons, waaronder twee tweelingen.
In India is de man overleden die aan het hoofd zou hebben gestaan van wat lokale media 'de grootste familie ter wereld' noemen. Ziona Chana werd 76 jaar en laat 39 vrouwen, 94 kinderen en 33 kleinkinderen na. Chana stond aan het hoofd van een christelijke sekte die zijn vader in 1942 had opgericht.
Toch zijn er in Nederland nog zo'n 450.000 gezinnen met vier of meer kinderen.
Wat blijkt? Ouders met twee kinderen zijn het gelukkigst, met op de eerste plaats ouders met twee dochters. De tweede en derde plaats worden ingenomen door respectievelijk de ouders van een jongen en een meisje en de ouders van twee jongens. Het minst gelukkig zouden ouders zijn met vier dochters.
In 2021 had 15,5 procent van de 4- tot 12-jarigen en 15,9 procent van de 12- tot 16-jarigen overgewicht. Onder 4-12-jarigen is er opnieuw een stijging van het aantal kinderen dat met overgewicht kampt. In 2021 ging het om 13,2 procent.
“Ik ben net als elke andere vader. Ik ga naar mijn werk, ik kom thuis. Ik heb het wel wat drukker dan anderen, omdat ik zelfstandige ben; ik zit in de glasvezeltechniek en moet 's avonds vaak administratie doen. Ik voel me dus wel een doorsneevader, al heb ik dan wat meer kinderen dan de meesten.
Een groot gezin zorgt voor veel gezelligheid in huis. En je hoeft je nooit te vervelen. Jouw eigen kinderen nemen ook weer vriendjes en vriendinnetjes mee en er gebeurt altijd wel iets leuks, geks, spannends of onverwachts. Jij zit de komende twintig jaar niet om entertainment verlegen.
Het was al volle bak bij de familie Jelies, bekend van het KRO-NCRV-programma Een huis vol. Na Jennie (15), Aida (13), Jantine (12), Albertine (10), Harrie (7), Carolien (5), Janna (3) en Williene (2) verwachten Janneke (38) en Johan (43) in juli hun negende kind.
In Flevoland zijn de gezinnen het grootst, zo berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS.
Ondanks het Coronavirus heeft familie Buddenbruck een mooi jaar achter de rug. “Het mooie halen uit de situatie, dat moet je toch echt zelf doen. Het leven gaat namelijk gewoon door.” Het jaar bracht voor de familie geen grote veranderingen mee.
Meekijken bij grote gezinnen. Vanaf dinsdag 26 juli is het nieuwe seizoen van Een huis vol te zien op NPO 1. In tien gloednieuwe afleveringen zien we hoe het leven van oude bekenden verdergaat, maar we maken dit seizoen ook kennis met een nieuw gezin: de schippersfamilie Zeldenrust uit Werkendam.
Uit Amsterdam vertrokken relatief de meeste jonge gezinnen, bijna 12 procent. Utrecht (9 procent) en Rotterdam (8 procent) zitten ertussenin. Het vertrekpercentage van jonge gezinnen uit de stad nam vanaf 2014 elk jaar toe en daalde in 2018 licht.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Een op de elf kinderen is enig kind.
1 kind kost gemiddeld 23% van het besteedbaar inkomen. 2 kinderen kosten gemiddeld 31% van het besteedbaar inkomen. 3 kinderen kosten gemiddeld 37% van het besteedbaar inkomen. 4 kinderen kosten gemiddeld 42% van het besteedbaar inkomen.
Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart.
Positieve kanten van een derde kindje
Iedere moeder weet dat een kindje een onbeschrijfelijke blijdschap brengt, wat dan ook de grootste reden is om meer kinderen te nemen. Nog meer liefde in huis! Je twee oudsten hebben nog een broertje of zusje waarmee ze voor altijd samen zullen zijn.
Ze krijgen er geen geld voor, dat mag niet bij programma's van de publieke omroep, maar dan krijgen ze bijvoorbeeld het vakantiehuisje of zwemles gesponsord.
Kijkers van Een Huis Vol kregen een rolberoerte toen de familie Jelies even boodschappen ging doen. '400 euro voor vier dagen!? ' Hier vind je alles over het nieuwe seizoen Een Huis Vol.
De Buddenbruckjes – uit Heerlen, maar tegenwoordig woonachtig in Duitsland – vormen een van de grote gezinnen in het populaire Kro-Ncrv-programma Een huis vol, dat vanaf dinsdagavond weer iedere doordeweekse dag te zien is.
Kortom: enig kinderen zijn niet zieliger of minder sociaal. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen die opgroeien met broers of zussen. In sommige gevallen zijn enig kinderen misschien wel verwend of egocentrisch, maar dit heeft niets te maken met het aantal gezinsleden, maar alles met de opvoeding die een kind meekrijgt.
Niet al te veel de lasten, wel de lusten: voor ouders die graag een eigen leven houden, lijkt één kind ideaal. Je kunt de zorg verdelen, houdt meer tijd over voor jezelf, het is rustig in huis én, ook niet geheel onbelangrijk, het is financiëel gezien aantrekkelijk.
Wanneer je kleintje enig kind is gaat automatisch alle aandacht naar hem of haar. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat het je kindje aan aandacht ontbreekt. Je kindje krijgt hierdoor veel zelfvertrouwen. Je kindje is gewend om alle aandacht te krijgen, hierdoor is het niet vanzelfsprekend om aandacht te delen.